Vraag in vier eenvoudige stappen een BENG berekening aan bij Label-UP - bijvoorbeeld voor de omgevingsvergunningsaanvraag voor je nieuwbouwwoning(en) - en ontvang 35% korting op je definitieve energielabel!
En ontvang 35% korting op je definitieve energielabel!
Laat vrijblijvend je gegevens achter, inclusief een korte beschrijving van het project en dan nemen wij contact op voor het informatieverzoek en de opdrachtbevestiging.
Wij bespreken kort je voorkeur voor de installaties van het gebouw zodat deze kunnen worden meegenomen in de BENG berekening. Hierbij zullen wij je ook actief van advies voorzien voor een optimale uitkomst van de BENG berekening.
Wij gaan aan de slag met de BENG berekening, hierbij nemen wij de bespreking over de installaties als uitgangspunt voor de BENG berekening.
Na afronding van de BENG berekening delen wij de conclusies van de BENG berekening in een uitgebreide rapportage, het zogenaamde “Voorlopige Energielabel” wat gebruikt kan worden voor de omgevingsvergunningsaanvraag.
35% korting op je energielabel
in combinatie met een BENG berekening (optioneel)
Wanneer het gebouw wordt opgeleverd (vaak 1–2 jaar na de vergunningsaanvraag) is de aanvraag van een definitief energielabel verplicht. Label-UP kan het definitieve energielabel opstellen met een korting van 35% als wij al eerder de BENG berekeningen hebben opgesteld. Dat scheelt jou kosten en extra gedoe.
Een BENG Berekening staat voor “Bijna EnergieNeutraal Gebouw” en geeft aan hoe energiezuinig een woning of utiliteit is. Sinds 1 januari 2021 is het wettelijk verplicht om (bijna) energieneutraal te bouwen. Om deze verplichting te handhaven is de BENG berekening bedacht.
De BENG berekening is sinds 1 januari 2021 verplicht bij een omgevingsvergunningsaanvraag en heeft de voormalige EPC berekening vervangen. De EPC berekening bestaat dus niet meer.
De definitieve BENG-eisen zijn eind december 2019 gepubliceerd en sinds 1 januari 2021 zijn opgenomen in Bouwbesluit 2012.
Een BENG berekening is nu een verplicht onderdeel van de omgevingsvergunningsaanvraag, waarbij de volgende indicatoren worden berekend:
Om te kunnen berekenen of je aan de nieuwe BENG-eisen voldoet is er een nieuwe bepalingsmethode ontwikkeld. Deze is vastgelegd in de Nederlands Technische Afspraak (NTA 8800:2020+A1:2020): Energieprestatie van gebouwen – Bepalingsmethode’.
De nieuwe rekenmethodiek heeft vooral gevolgen voor architecten en vastgoedbeheerders.
TO-juli is een indicator om het risico op oververhitting te bepalen. Nieuwe woningen worden zo energiezuinig mogelijk opgeleverd, maar kunnen daardoor ook onbedoeld veel warmte vasthouden. Dit kan leiden tot oververhitting van een woning. De toetsing aan de TOjuli-eis is alleen nodig voor rekenzones waar geen actief koelsysteem aanwezig is. Dat is besloten in het Bouwbesluit.
Niet ieder bedrijf mag zomaar een BENG-berekening opstellen, daarvoor heb je een gecertificeerd bedrijf nodig. Ook het afmelden van de berekeningen tijdens de vergunningsfase en oplevering van het gebouw mag alleen gedaan worden door een gekwalificeerde partner.
Label-UP helpt je graag op weg met alle informatie rondom BENG-berekeningen en welke maatregelen je moet nemen.
Voor de omgevingsvergunningsaanvraag is een BENG berekening een verplicht onderdeel. In de BENG berekening wordt de energieprestatie van het gebouw berekend, denk daarbij aan de isolatiewaarden (Rc/U) van de gevels, vloeren, daken, ramen, kozijnen, etc. maar ook de efficiëntie van de installaties voor verwarming, tapwater, ventilatie, koeling, PV-panelen, etc.
Bij de BENG-berekening wordt er door Label-UP een uitgebreide rapportage en een voorlopig energielabel opgesteld die gebruikt kan worden voor de vergunningsaanvraag. In de rapportage hebben wij al gecontroleerd dat er aan alle voorwaarden voldaan is van het bouwbesluit en bij tekortkomingen adviseren wij hoe er wel aan de voorwaarden voldaan kan worden. Zo loop je niet onnodig tegen vervelende verrassingen en extra kosten aan!
Nadat de vergunningsaanvraag succesvol is afgerond en het gebouw wordt opgeleverd, moet het definitieve energielabel worden opgesteld. Daarvoor moet de BENG berekening als uitgangspunt gebruikt worden, maar er moet ook nog een inspectie op locatie uitgevoerd worden. Derhalve is het van groot belang dat de BENG berekening ook wordt opgesteld door de partij die uiteindelijk het energielabel ook kan registeren, zodat je niet twee keer hoeft te betalen.
Let op!
Zorg ervoor dat de BENG berekening wordt uitgevoerd door een partij die uiteindelijk ook het energielabel kan opstellen en registreren bij oplevering van het gebouw. Dat scheelt kosten en gedoe.
Bij Label-UP krijg je zelfs 35% korting op je definitieve energielabel als je bij ons een BENG-berekening aanvraagt.
Wanneer het pand nog gebouwd moet worden en je een voorlopig energielabel nodig hebt voor vergunningsaanvragen.
Wanneer de bouw van het pand aan de gang of reeds voltooid is en je een definitief energielabel nodig hebt.
Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.