Label-UP logo

Energielabel C verplichting

Energielabel C verplichting voor kantoren

Per 1 januari 2023 geldt de verplichting dat een kantoorgebouw minimaal een energielabel C moet hebben. Dit betekent dat het energieverbruik van het pand maximaal 225 kWh per vierkante meter, per jaar mag zijn. Dat is besloten en vastgelegd in het Bouwbesluit 2012. In het bouwbesluit staan voorschriften voor o.a. gezondheid, veiligheid en energiezuinigheid voor gebouwen.

Wanneer je kantoor niet aan bovenstaande eisen kan voldoen, mag je het met ingang van 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Zorg dus dat je op tijd actie onderneemt om te voldoen aan de nieuwe eis. Meer informatie hierover kun je vinden op de site van de RVO.

Collega's drinken bier aan vierkante tafel in modern zakelijk kantoor

Is een energielabel voor kantoren verplicht?

Ja, het is altijd verplicht om een energielabel te hebben wanneer een kantoorpand wordt verkocht of verhuurd. Dat hoeft niet in alle gevallen een energielabel C te zijn. In de volgende alinea gaan we verder in op deze uitzonderingen.

De verplichting van het energielabel C voor kantoren is de eerste stap naar energieneutrale kantoren in Nederland. In 2030 moeten alle bedrijfspanden energielabel A hebben en in 2050 moeten alle kantoren energieneutraal zijn.

Uitzonderingen energielabel C verplichting voor kantoren

Er zijn een aantal uitzonderingen wanneer de verplichting voor een C-label voor kantoren niet geldt. Een C-label is niet verplicht wanneer:

  • Minder dan 50% van een totaal pand voor kantoor wordt gebruikt;
  • De gebruiksoppervlakte van het kantoor in het gebouw minder dan 100 vierkante meter is;
  • Het pand slechts een opslagfunctie heeft;
  • Het pand een kerk of monument is;
  • Het kantoor tijdelijk (minder dan twee jaar) wordt gebruikt;
  • Het kantoorgebouw geen energie verbruikt om te stoken;
  • De terugverdientijd van de maatregelen om het energielabel C te realiseren voor het kantoor meer dan 10 jaar is.
modern zakelijk kantoor

Hoe verbeter ik het energielabel van mijn bedrijf?

Er zijn verschillende manieren om het energielabel van een bedrijfspand te verbeteren, afhankelijk van de specifieke situatie van het pand en de wensen en doelen van de eigenaar. Enkele voorbeelden van maatregelen die kunnen leiden tot een verbetering van het energielabel van een bedrijfspand zijn:


  • Isolatie: Door het pand te isoleren, kan warmteverlies voorkomen worden. Daardoor wordt de energieprestatie van het band verbeterd. Je kunt onder andere muren, daken, vloeren of ramen isoleren met passend isolatiemateriaal;
  • Verwarming: Oude verwarmingssystemen kunnen minder energiezuinig zijn en daarom bijdragen aan een lager energielabel. Overweeg om te investeren in een nieuw, energiezuinig verwarmingssysteem, zoals een warmtepomp of een HR-ketel.
  • Energiezuinige apparaten: Maak gebruik van energiezuinige verlichting en apparaten. Installeer LED-verlichting in plaats van gloeilampen en kies bijvoorbeeld voor een energiezuinige koelkast.
  • Zonnepanelen: Investeer in zonnepanelen. Deze kunnen gebruikt worden om stroom op te wekken om de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet terug te brengen;
  • Warmtepomp: Overweeg het aanschaffen van een warmtepomp. Een warmtepomp kan gebruikt worden om warmte uit de lucht of de grond te halen en deze te gebruiken om het pand te verwarmen. Dit kan een efficiëntere manier zijn om het pand te verwarmen dan een ouderwetse gasgestookte cv-ketel. Met een warmtepomp kun je ook ruimtes koelen. Win-win!


Stapels muntjes met kleine boompjes erop en een wit huisje met de energielabels

Moet ik een energielabel voor mijn kantoor aanvragen?

De eerste stap die moet ondernemen is het controleren van je energielabel. Dit kun je doen via EP-Online. Zodra je deze informatie hebt opgehaald, zijn er vier opties:

1) Je kantoorpand heeft geen energielabel. Je moet hoe dan ook een energielabel aanvragen.

2) Je kantoor heeft een energielabel A, B of C. Je hoeft geen actie te ondernemen.

3) Je kantoor heeft een D t/m G label, maar voldoet aan één van de uitzonderingen. Je hoeft geen actie te ondernemen.

4) Je kantoor heeft een D t/m G label en voldoet niet aan één van de uitzonderingen. Het is van belang dat je verduurzamingsmaatregelen neemt èn een nieuw energielabel aanvraagt.

Wat je situatie ook is, de inspecteurs van Label-UP staan voor je klaar. Maak een afspraak en plan samen met een van onze medewerkers een moment te kiezen waarop de inspecteur bij je langskomt. Liever telefonisch een afspraak inplannen? Vul dan het contactformulier in, dan bellen wij je zo snel mogelijk op.

Energielabelhulp van Label-UP

Heeft jouw kantoorpand nog geen energielabel? Vraag dan snel je energielabel aan bij Label-UP. We bieden ook adviestrajecten aan om je te helpen je kantoor tegen minimale kosten naar een Energielabel C te brengen. Goed voor de planeet en je portemonnee. Meer weten over hoe onze verduurzamingservice in z’n werk gaat?

Energielabel aanvragen via LabelUP
Portret van Rick van Bee, EnergiePrestatie-adviseur
Ik sta voor je klaar

Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.