Label-UP logo

Energielabel horeca

Energielabel horeca

Waar de energielabelverplichting voor woningen pas sinds 2021 geldt, zijn energielabels al sinds 2015 verplicht voor horeca en andere utiliteiten. Een energielabel voor een café of restaurant geeft precies weer wat de energieprestatie van het horecapand is en wat er aan het gebouw gedaan kan worden om deze te verbeteren.

Een horecapand met een A-label ligt beter in de markt dan een hotel, café of restaurant met een D-label. De verkoop- of verhuurprijs zal aanzienlijk hoger liggen wanneer er een groener energielabel aanwezig is.

Straatbeeld van Nederlandse horecagelegenheden met neon verlichting in het donker

Energielabel horeca verplicht

Net als bij woningen is een energielabel voor horecapanden verplicht bij de verkoop en verhuur van het gebouw. Bij het tekenen van het huur- of koopcontract moet het energielabel getoond kunnen worden. Bij een indeplaatsstelling - het moment dat een nieuwe huurder het contract van een vorige huurder overneemt - is een label dan weer niet verplicht.

Er zijn nog twee andere uitzonderingen waarbij een energielabel voor horeca niet verplicht is:

  • Noodwinkels die voor maximaal 2 jaar opgezet worden;
  • Beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet, volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.

Eisen energielabel horeca

Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht voor elk utiliteitsgebouw van 100m2 of meer om minimaal energielabel C te hebben. De gemeente zal hier ook op handhaven.

In het energieakkoord van 2013 wordt genoemd dat alle bedrijfspanden in 2030 een energielabel A moeten hebben. Dit is nu nog niet verplicht, maar er zal vanaf 2030 dus wel gekeken worden welke labels in 2050 verplicht gaan zijn.

Wanneer je nu al verbouwt en een A-label hebt, wordt je gebouw niet meegenomen in de bepaling. Het gebouw wordt dan beschouwd als energiezuinig.

Zwart interieur van een horecagelegenheid

Boete bij geen energielabel voor horeca

Wanneer je geen energielabel voor je horecapand hebt, loop je de kans om een boete te krijgen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert hier regelmatig op. De hoogte van de boete kan oplopen tot €20.250,- wanneer een pand bij verkoop of verhuur opgeleverd wordt zonder energielabel.

Via deze link kun je de wetgeving over energieprestatie van gebouwen bekijken.

Kosten energielabel horeca

Bij Label-UP kun je gemakkelijk een energielabel voor je horecapand aanvragen tegen aantrekkelijke prijzen. De kosten voor energielabels voor de horeca zijn:

  • Panden <100m²: 485 ex btw;
  • Panden 100 – 250 m²: 575 ex btw;
  • Panden 251 – 500 m²: 645 ex btw;
  • Panden 501 – 1000m²: €835 ex btw.

Voor panden van meer dan 1000m² dient er een aparte offerte aangevraagd te worden. Dat kan via ons contactformulier.

Interieur van een stijlvol restaurant

Energielabel horeca aanvragen

Heb je nog geen energielabel voor je horecapand? Vanaf €485 ex. btw kun je bij Label-UP terecht voor een volledig energielabel dat wordt opgesteld door een van onze EP-adviseurs. Na de inspectie heb je binnen vijf werkdagen het energielabel in huis.


Heeft jouw horecapand al wel een energielabel, maar twijfel je of deze (nog) wel terecht is? Dan kun je ook een Second Opinion bij ons aanvragen. Heb je na onze inspectie geen beter energielabel? Dan betaal je helemaal niks.

Verduurzaming advies op maat om een beter energielabel te krijgen

Om jou en het klimaat op weg te helpen, staat Label-UP voor je klaar met deskundig advies voor verduurzaming. Wij kunnen je helpen met slim en betaalbaar je woning optimaliseren voor Energielabel A. Plan vandaag nog je adviesgesprek in.

Deskundig advies op maat van een gecertificeerde energieprestatie-adviseur.

Groene energielabels A op een label, omringd door groene blaadjes en euromunten
Portret van Rick van Bee, EnergiePrestatie-adviseur
Ik sta voor je klaar

Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.