Energielabel voor huurwoningen
Wanneer je van plan bent een woning te verhuren of te huren, moet er een
pdf met het energielabel aanwezig te zijn. Verhuurders kunnen een boete krijgen wanneer er geen energielabel voor het huis is. Sinds 1 januari 2021 bestaat het document voor het energielabel niet meer uit alleen de letter. Informatie over isolatie en andere factoren die het energielabel tot stand brengen, zijn bekend bij de verhuurder en vanaf de zomer van 2023 kan je als huurder alle informatie opvragen op Mijn Overheid.
Huurprijscheck
Voor verhuurders van huurwoningen onder de liberalisatiegrens wordt het energielabel gebruikt voor het bepalen van de maximale huur van de woning via het woningwaarderingsstelsel (WWS). Het WWS, ook wel bekend als het huurpuntensysteem, is een systeem om de maximale huurprijs vast te stellen voor een sociale huurwoning. Hoe meer punten een woning waard is, hoe hoger de huur mag zijn. Ook wordt het WWS gebruikt om te bepalen of een woning in de vrije sector valt. Woningen in de vrije sector zijn niet gebonden aan punten en maximale huurprijzen.
Op de website van de huurcommissie kun je de huurprijscheck doen.
Is een energielabel verplicht voor een huurwoning?
Bij de volgende gebouwen is een energielabel niet verplicht bij de verhuur:
• Gebouwen voor religieuze activiteiten, zoals kerken en moskeeën;
• Beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.
Kamerverhuur in het bijzonder heeft geen wettelijke verplichting voor het leveren van een energielabel bij de verkoop of verhuur van een woning.
Energielabel huurwoning aanvragen
Het aanvragen van een energielabel voor een huurwoning kan snel en goedkoop. Bij Label-UP kan je een afspraak maken voor een inspecteur die bij je langs komt. Binnen vijf werkdagen ontvang je vervolgens je energielabel
Home
Huurwoning verduurzamen
Het verduurzamen van een woning kan veel geld besparen. Wanneer je bij een huurwoning met energielabel G 150 euro per maand betaald, is dat voor diezelfde woning met een A label ongeveer 90 euro per maand. Door het isoleren van het dak en het plaatsen van zonnepanelen kan een G label al naar een D gaan.
Het hebben van een energielabel heeft enkele voordelen:
• De verkoper, verhuurder of huurder van een (huur)woning ziet direct wat voor isolatie wel of niet aangebracht is. Zo ontstaat er een compleet overzicht van de energiezuinigheid van een woning.
• Een energielabel kan de verkoop of het verhuren van een woning bevorderen, daarnaast heeft het energielabel invloed op de prijs. Een beter label zorgt direct voor een aanzienlijke stijging van de huurprijs.
• Een energielabel heeft een positieve werking op de indruk van een woning.
• Je krijgt naast het energielabel ook een adviesrapport met tips en voorbeelden hoe je je woning vrijblijvend kan verduurzamen om zo energiezuiniger te wonen.
Energielabelhulp van Label-UP
Heeft jouw kantoorpand nog geen energielabel? Vraag dan snel je energielabel aan bij LabelUP. We bieden ook adviestrajecten aan om je te helpen je kantoor tegen minimale kosten naar een Energielabel C te brengen. Goed voor de planeet en je portemonnee. Meer weten over hoe onze verduurzamingservice in z’n werk gaat?
Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.