Label-UP logo

Energielabel huurwoning

Energielabel voor huurwoningen

Nederland moet verduurzamen. Dat geldt ook voor huurwoningen. De overheid, woningeigenaren en bedrijfspandeigenaren zetten zich hiervoor in. In 2050 willen we bijvoorbeeld klimaatneutrale woningen. Energielabels helpen hierbij, omdat ze vertellen hoe energiezuinig een gebouw is en welke maatregelen genomen kunnen worden om het energielabel te verbeteren. Daarmee krijg je inzicht in hoe je energie kunt besparen en geld kunt besparen op je energierekening. Daarnaast kan het ook helpen bij een verkoop of hogere waarde.

woning verduurzamen informatie opzoeken
Man en vrouw zitten op de grond in woonkamer en kijken naar een laptop

Huurprijscheck & het woningwaarderingsstelsel

Het huren van een woning kan soms verwarrend zijn, vooral als het gaat om het bepalen van een eerlijke huurprijs. Het is belangrijk om te weten of de huurprijs die je betaalt in overeenstemming is met de marktwaarde van de woning. Een huurprijscheck kan je helpen om meer inzicht te krijgen in de huurmarkt en ervoor zorgen dat je niet te veel betaalt.

Verhuurders van huurwoningen onder de liberalisatiegrens gebruiken o.a. het energielabel voor het bepalen van de maximale huur van de woning via het woningwaarderingsstelsel (WWS). Voor verhuurders van huurwoningen onder de liberalisatiegrens wordt het energielabel gebruikt voor het bepalen van de maximale huur van de woning via het woningwaarderingsstelsel (WWS).

Het WWS, ook wel bekend als het huurpuntensysteem, is een systeem om de maximale huurprijs vast te stellen voor een sociale huurwoning. Hoe meer punten een woning waard is, hoe hoger de huur mag zijn. Ook wordt het WWS gebruikt om te bepalen of een woning in de vrije sector valt. Woningen in de vrije sector zijn niet gebonden aan punten en maximale huurprijzen.


Op de website van de huurcommissie kun je de huurprijscheck doen.

Voordelen van de huurprijscheck

De voordelen van een huurprijscheck :

  1. Bespaar geld: Door te weten of uw huurprijs marktconform is, kunt u mogelijk geld besparen door overmatige huur te vermijden.
  2. Transparantie: We streven naar volledige transparantie, zodat u precies begrijpt hoe uw huurprijs is bepaald.
  3. Deskundig advies: Onze experts hebben uitgebreide kennis van de huurmarkt en kunnen u waardevol advies geven over uw huurprijs.
Witte appartementencomplexen met blauwe lucht, een klinkerstraat en groenvoorziening

Is een energielabel verplicht voor een huurwoning?

Bij de volgende gebouwen is een energielabel niet verplicht bij de verhuur:

• Gebouwen voor religieuze activiteiten, zoals kerken en moskeeën;

• Beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.

Kamerverhuur in het bijzonder heeft geen wettelijke verplichting voor het leveren van een energielabel bij de verkoop of verhuur van een woning.

Energielabel huurwoning aanvragen

Het aanvragen van een energielabel voor een huurwoning kan snel en goedkoop. Bij Label-UP kan je een afspraak maken voor een inspecteur die bij je langs komt. Binnen vijf werkdagen ontvang je vervolgens je energielabel.

Stapels muntjes met kleine boompjes erop en een wit huisje met de energielabels

Huurwoning verduurzamen

Het verduurzamen van een woning kan veel geld besparen. Wanneer je bij een huurwoning met energielabel G 150 euro per maand betaald, is dat voor diezelfde woning met een A label ongeveer 90 euro per maand. Door het isoleren van het dak en het plaatsen van zonnepanelen kan een G label al naar een D gaan.

Het hebben van een energielabel voor je huurwoning heeft enkele voordelen:

  • De verkoper, verhuurder of huurder van een (huur)woning ziet direct wat voor isolatie wel of niet aangebracht is. Zo ontstaat er een compleet overzicht van de energiezuinigheid van een woning;
  • Een energielabel kan de verkoop of het verhuren van een woning bevorderen, daarnaast heeft het energielabel invloed op de prijs. Een beter label zorgt direct voor een aanzienlijke stijging van de huurprijs;
  • Een energielabel heeft een positieve werking op de indruk van een woning;
  • Je krijgt naast het energielabel ook een adviesrapport met tips en voorbeelden hoe je je woning vrijblijvend kan verduurzamen om zo energiezuiniger te wonen.


Energielabelhulp van Label-UP

Heeft jouw huurwoning nog geen energielabel? Vraag dan snel je energielabel aan bij LabelUP. We bieden ook adviestrajecten aan om je te helpen je huurwoning tegen minimale kosten naar een Energielabel C te brengen. Goed voor de planeet en je portemonnee. Meer weten over hoe onze verduurzamingservice in z’n werk gaat?

Energielabel aanvragen via LabelUP

Regel vandaag nog je energielabel

Portret van Rick van Bee, EnergiePrestatie-adviseur
Ik sta voor je klaar

Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.