Label-UP logo

Je energielabel verbeteren in 5 eenvoudige stappen

Label-UP helpt je op weg met een slim stappenplan en gratis tool om je energielabel te checken

Verlicht de last van je energierekening en draag bij aan een duurzame toekomst met een energiezuinige woning! Jouw pad naar een groener, efficiënter thuis begint bij Label-UP. Hoe verbeter je een energielabel? En welke voordelen heeft het nu ècht? Hier vind je een concreet, eenvoudig te implementeren stappenplan om jouw ecologische voetdruk te verkleinen en geld te gaan besparen. 🍃🏡💰

Voordelen van het verbeteren van je energielabel

1

Stijging woningwaarde

Bij het verbeteren van het energielabel van een D-label naar een A+ label stijgt de woningwaarde tot wel 10%.

2

Hypotheekrentekortingen

Bij veel banken krijg je met een zogenaamde duurzaamheidskorting, korting tot en met 0.20% per jaar op je hypotheekrente. Dat scheelt al snel €700 per jaar bij een gemiddelde hypotheek van €350.000.

3

Besparing energierekening

Bij het verduurzamen van je woning en een beter energielabel kun je direct besparen op je energierekening. Dit kan al snel meer dan €100 per maand schelen bij een gemiddelde woning.

4

Betere financiëerbaarheid

Met een beter energielabel, kun je een hogere hypotheek krijgen. Dat kan oplopen tot wel €50.000 wanneer sprake is van een Energielabel A++++.

Vrouw leest boek op zonovergoten balkon vol groene planten

Hoe kun je een energielabel verbeteren?

De meeste partijen zullen nu gelijk een lijstje geven met 5 - 10 verduurzamingsmaatregelen die je kan overwegen om het energielabel te verbeteren, maar in de meeste gevallen is dat helemaal niet nodig. Je moet eerst controleren of je huidige energielabel wel correct is. Indien dat niet het geval is, is de eerste stap een nieuw energielabel aanvragen. Daarvoor gelden de volgende stappen:

Stap 1. Energielabel checken

De eerste stap is om je huidige definitieve energielabel te checken. Gebruik hiervoor de “Energielabel checken” tool van Label-UP.

Stap 2. Registratiejaar controleren

Controleer het registratiejaar van het energielabel met bovenstaande tool.

Hierbij zijn twee mogelijkheden:

1. Het energielabel is van voor 2021:

Wanneer het energielabel geregistreerd is voor 2021 dan kan het energielabel volledig incorrect zijn, omdat het energielabel

wellicht door jezelf of een vorige bewoner zelf is opgesteld zonder externe, onafhankelijke controle en volgens de oude, achterhaalde methodiek. Vaak is het energielabel te laag omdat er fictieve isolatiewaarden zijn opgenomen.

2. Het energielabel is van of uitgegeven na 2021:

Het energielabel is afgegeven onder de nieuwe methodiek en zal waarschijnlijk correct zijn. Let hier wel goed op indien je woning

geïsoleerd is na het bouwjaar. Sommige energieprestatieadviseurs nemen deze waarden onterecht niet mee tijdens de beoordeling. Controleer met onze tool “Energielabel berekenen” wat een goede schatting is van je echte energielabel.

Stap 3. Controle energielabel

Wanneer je over het PDF-bestand van het energielabel beschikt, controleer deze dan op afwijkingen. Veel gemaakte fouten zijn:

  • Het niet meenemen van isolatiewaarden voor gevels, daken en vloer (door gebrek aan controle en documentatie);
  • Het niet meenemen van zonnepanelen;
  • Het niet meenemen en vergeten van de warmtepomp.


Wanneer de isolatiewaarden niet kloppen of de zonnepanelen / warmtepomp vergeten zijn, dan klopt het energielabel sowieso niet en dien je een nieuw energielabel aan te vragen.

Stap 4. Controle energielabel

Wanneer je het vermoeden hebt dat het energielabel incorrect is, omdat er bijvoorbeeld isolatiewaarden of zonnepanelen ontbreken of omdat het een oud energielabel is, dan is het een goed idee om het energielabel van de buren te controleren. Pak dit als volgt aan:


Situatie 1: Je buren hebben een (veel) beter energielabel,terwijl de woning grotendeels hetzelfde is:

  • Selecteer drie buren met vergelijkbare woningen. Wanneer je woning niet geïsoleerd is en geen zonnepanelen heeft, selecteer dan vergelijkbare woningen;
  • Ga naar onze "energielabel checken" tool en controleer het energielabel van de buren;
  • Let daarbij op het registratiejaar van energielabels.


Situatie 2: Je hebt een verouderd energielabel en je buren met vergelijkbare woningen en recentere energielabels scoren allemaal hoger. Vraag direct een nieuw energielabel aan bij Label-UP.

Stap 5. Verduurzamen woning

Pas wanneer je zeker weet dat het energielabel correct is, ga je aan de slag met het verduurzamen van de woning. Ga daarbij niet zomaar aan de slag maar laat eerst goed doorrekenen welke stappen je het beste kunt zetten voor jouw woning. Zo weet je zeker dat je tegen minimale kosten een maximaal verduurzamingsresultaat zult bereiken. Plan je gratis verduurzamingsadviesgesprek in met onze adviseurs:

Steven Kramer

Algemeen directeur verduurzaming bij Label-UP

Gratis verduurzamingsconsult

Bespreek algemene verduurzamingsopties in een videocall;

Deskundig advies op maat t.w.v. €95 van een gecertificeerde energieprestatie-adviseur;

Toelichting op subsidie- & financieringsmogelijkheden;

Toelichting op de geschatte kosten.

verduurzamingsconsult icoon
Vraag je gratis verduurzamingsconsult aan
Vul dit formulier in en dan nemen wij zo snel mogelijk contact op voor je aanvraag.

Door dit formulier in te dienen ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacy policy.

Optionele extra: in combinatie met een energielabel-aanvraag.

Optionele extra: Label-UP regelt de subsidie- en financieringsaanvragen om jouw woning te helpen verduurzamen.

Portret van Rick van Bee, EnergiePrestatie-adviseur
Ik sta voor je klaar

Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.