Label-UP logo

Energielabel verplicht

Energielabelverplichting

Sinds 1 januari 2022 ben je verplicht om bij de verkoop van je woning in de advertentie het energielabel van je woning aan te geven. Je moet dus een energielabel aanvragen vóórdat de woning te koop wordt gezet. Heb je eenmaal het energielabel te pakken? Dan is het 10 jaar geldig vanaf het moment van de registratie.

De Europese Richtlijn energieprestatie gebouwen (EPBD) heeft het energielabel verplicht gesteld om het gebruik van energiebesparende maatregelen stimuleren. Op het label staan onder andere welke maatregelen in een gebouw genomen en mogelijk zijn. Bijvoorbeeld isolatiemaatregelen of het plaatsen van zonnepanelen.

Man en vrouw staan lachend in woning naar tablet te kijken

Energielabel verplicht boete

Sinds 2015 is het aanvragen van een energielabel bij verkoop of verhuur van een woning al verplicht. Deze regels zijn op 1 januari 2021 aanzienlijk aangescherpt, waardoor een fysieke inspectie door een gediplomeerd adviseur wettelijk verplicht is geworden. Boetes voor het niet voldoen aan de regelgeving rondom energielabels kunnen oplopen tot wel 435 euro! En dat is natuurlijk zonde van je geld.

Tegenwoordig moet de notaris zelfs controleren of het definitieve energielabel aanwezig is op het moment van de overdracht. Is deze er niet, dan mag de notaris niet passeren en kun jij je huis dus niet verkopen. Het is dus heel belangrijk dat je tijdig het energielabel voor je woning aanvraagt. Tot voor kort kwam het er in de praktijk vaak op neer dat verkopers pas een energielabel lieten opstellen als het huis al verkocht was, maar dat mag dus niet meer.

Waarom heb ik een energielabel nodig?

Een energielabel laat zien hoe zuinig je huis. Dit geeft de toekomstige koper inzicht in de energierekening, potentieel voordeel bij financieringsvoorwaarden en een idee of de woning klaar is voor wonen zonder aardgas. Voor jou heeft het ook voordelen. Een woning met een energielabel wordt niet alleen sneller verkocht, maar een beter label zorgt direct voor een aanzienlijke stijging van je woningwaarde.

Stapels muntjes met kleine boompjes erop en een wit huisje met de energielabels

Wanneer is een energielabel verplicht?

Of een energielabel bij de verkoop, verhuur of opleveren van het gebouw verplicht is, hangt af van verschillende factoren. Zo wordt onder andere gekeken naar de functie van het gebouw. Je bent in de basis wettelijk verplicht om een energielabel aan te vragen in de volgende situaties:

  • Bij verkoop van je woning;
  • Bij verhuur van je woning;
  • Bij de financiering/herfinanciering van je woning;
  • Beschermde monumenten;
  • Religieuze gebouwen;
  • Opslaghallen, loodsen en fabriekshallen;
  • Tijdelijke gebouwen (max. 2 jaar) zoals een bouwkeet, noodlokaal, etc.;
  • Vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte <50m2;
  • Schuren/garages;
  • Recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn.
Dak van een vrijstaande woning met zonnepanelen, omringd door groene bomen

Energielabels voor woningen

Een energielabel laat zien hoe duurzaam een woning is. Bij de verkoop, verhuur of oplevering van je woning is het kunnen tonen van het energielabel verplicht. Dit geldt ook wanneer eigenaren een woning laten bouwen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert of er een geldig energielabel is bij de verkoop, verhuur of oplevering van woningen.

Witte appartementencomplexen met blauwe lucht, een klinkerstraat en groenvoorziening

Welk energielabel heeft mijn huis?

Ontdekken welk energielabel je huis heeft? Label-UP heeft een gratis tool ontwikkeld waarmee jij zelf je energielabel kunt checken. Weet je met welke energiebesparende maatregelen jouw woning is uitgerust? Dan kun je een inschatting genereren welk energielabel je mogelijk hebt.

Let op: je moet nog wel een definitief energielabel aanvragen op het moment dat je je huis gaat verkopen/verhuren

Man en vrouw zitten op de grond in woonkamer en kijken naar een laptop

Energielabels voor bedrijfspanden

Bij de verkoop, verhuur of oplevering van de meeste utiliteitsgebouwen is een energielabel verplicht. Dit geldt voor gebouwen met de volgende functie:

• Kantoor;

• Onderwijs;

• Bijeenkomst;

• Gezondheidszorg;

• Logies;

• Sport;

• Winkels.


Bij een nieuwe huurovereenkomst moet de eigenaar van het gebouw een kopie van het energielabel aan de nieuwe huurder kunnen geven. Voor sommige utiliteitsgebouwen is een energielabel niet nodig. Gebouwen zoals fabriekshallen, kerken, moskeeën of beschermde monumenten zijn van deze regel uitgezonderd.

modern zakelijk kantoor

Energielabel C verplichting

Sinds 1 januari 2023 geldt de verplichting dat een kantoorgebouw minimaal een energielabel C moet hebben. Wanneer je kantoor niet aan deze eis kan voldoen, mag je het met ingang van 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Zorg dus dat je op tijd actie onderneemt om te voldoen aan de nieuwe eis.

zakelijk kantoor

Heb ik een energielabel nodig?

Weet je niet zeker of je een energielabel moet aanvragen voor jouw woning, horecagelegenheid, schuur of vakantiehuis? Vraag het ons gerust. Geheel vrijblijvend en zonder addertjes onder het gras.

Energielabel checken van jouw woning of bedrijfspand

Check welk energielabel je huidige of toekomstige woning heeft. Je ziet meteen of deze geldig is voor de verkoop of verhuur van de woning.

Man en vrouw zitten op de grond in woonkamer en kijken naar een laptop

Energielabel aanvragen bij Label-UP

Heb je nog geen (geldig) energielabel voor je woning en/of bedrijfspand? Dan ben je aan het juiste adres. Onze erkende energieprestatie-adviseurs staan klaar om langs te komen voor een inspectie. Daarna heb je binnen vijf dagen je energielabel in huis!

Portret van Rick van Bee, EnergiePrestatie-adviseur
Ik sta voor je klaar

Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.