Label-UP logo

Energielabel winkelpand

Energielabel winkelpand

Een winkelpand is een bedrijfspand en dus onderdeel van utiliteitsbouw. Bij de verkoop, verhuur en oplevering van een winkelpand is een energielabel verplicht. Een energielabel

geeft aan hoe energiezuinig een pand is en laat zien welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn.

De klasse die aan het label wordt gehangen wordt bepaald op basis van het primaire fossiele energiegebruik. Hoe minder fossiele energie een winkelpand gebruikt, hoe beter het energielabel (van energielabel A+++++ tot en met energielabel G).

Man en vrouw van de achterkant gezien op een roltrap met veel papieren tasjes

Energielabel winkelpand verplicht

Bij de verkoop, verhuur of oplevering van een winkelpand is een energielabel verplicht. Naast het hebben van een energielabel, is het ook verplicht om een energieprestatie-indicator (labelklasse) van een geldig energielabel weer te kunnen geven bij het aanbieden van verkoop of verhuur door advertenties in commerciële media. Het energielabel is na afgifte maximaal 10 jaar geldig.

Eisen energielabel winkels

De regel rondom de energielabel C verplichting bij een kantoorpand geldt (nog) niet voor winkelpanden. Bij winkelpanden mag je op het moment elk energielabel (A+++++ t/m G) nog hebben. De regelgeving wordt in de nabije toekomst wel aangescherpt. Het is dus verstandig om bij eventuele aanschaf of renovatie van een winkelpand alvast rekening te houden met energiebesparende maatregelen.

Gracht in Utrecht met winkels en een stukje Domtoren

Boete bij geen energielabel voor winkels

De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) voert controles uit op de aanwezigheid van een geldig energielabel. Eigenaren van een winkelpand die geen energielabel hebben

geregistreerd, lopen de kans om een boete of een last onder dwangsom opgelegd te

krijgen. De hoogte van de boete verschilt per situatie. Deze zijn terug te vinden op de website van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT).

Kosten energielabel winkelruimte

De kosten voor het aanvragen van een energielabel verschillen per grootte van het winkelpand:

  • Een pand < 100m² kost €485 (ex btw);
  • Een pand 100 - 250m² kost €575 (ex btw);
  • Een pand 251 - 500m² kost €645 (ex btw);
  • Een pand 501 - 1000m² kost €835 (ex btw);
  • Een pand > 1000m² kan worden aangevraagd d.m.v. een offerte op maat.

 

Voor nadere informatie verwijzen wij je graag naar onze prijzenpagina voor het aanvragen van een energielabel.

Energielabel winkelpand aanvragen

Heb je nog geen (definitief) energielabel voor je winkelpand? Dan ben je bij Label-UP aan het juiste adres! Onze inspecteurs staan voor je klaar om je winkelpand te inspecteren. Maak een afspraak en plan samen met een van onze medewerkers een moment in dat jou uitkomt. Na de afspraak heb je binnen 5 werkdagen je energielabel binnen.

Energielabel aanvragen via LabelUP
Portret van Rick van Bee, EnergiePrestatie-adviseur
Ik sta voor je klaar

Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.