Sinds 1 januari 2021 is een energielabel aanvragen wettelijk verplicht bij verkoop, verhuur of (her)financiering van een woning in Nederland. Het slechtste energielabel dat je kunt krijgen is een G-label en het beste een A++++ label. Door de gestegen energieprijzen is verduurzaming van je woning de afgelopen tijd nog belangrijker en financieel aantrekkelijker geworden. De richtlijn is om minimaal een Energielabel A te behalen. Maar wat is Energielabel A? Wat zijn de voordelen van een Energielabel A en waar moet je woning aan voldoen om het te behalen? Label-UP beantwoordt graag al je vragen.
Een Energielabel A betekent dat je woning goed geïsoleerd is en een relatief laag fossiel energieverbruik heeft. Dat is dus goed voor het klimaat én de portemonnee. Er zijn verschillende gradaties van het A-label die oplopen van een A t/m een A++++ label. In de regel geldt: hoe meer plussen, hoe beter het energielabel. Met een A++++ label is de woning volledig energieneutraal en wekt de woning in theorie evenveel energie op als de woning verbruikt.
Hieronder hebben wij een aantal voorbeelden uitgewerkt van typische situaties van de verschillende A-labels:
A label | Eengezinswoning van 120m2 met een bouwjaar na 1991 met een HR-107 ketel en zonder zonnepanelen; |
---|---|
A+ label | Eengezinswoning van 120m2 met een bouwjaar na 1991 met een HR-107 ketel en met 6-8 zonnepanelen; |
A++ label | Eengezinswoning van 120m2 met een bouwjaar na 2013 (of isolatiewaarden van na 2013) met een HR-107 ketel en met 12 – 15 zonnepanelen; |
A+++ label | Eengezinswoning van 120m2 met een bouwjaar na 2015 (of isolatiewaarden van na 2015) met een hoogwaardige warmtepomp en met 12 – 15 zonnepanelen; |
A++++ label | Eengezinswoning van 120m2 met een bouwjaar na 2020 (of isolatiewaarden van na 2020) met een hoogwaardige warmtepomp en met 20+ zonnepanelen. |
Er zijn aanzienlijke verschillen tussen Energielabel A en Energielabel A+++. Met een goed geïsoleerde woning kun je relatief eenvoudig een A-label behalen. Voor een A+++ label moet echter een groot deel van het energieverbruik duurzaam worden opgewekt, met bijvoorbeeld zonnepanelen en een warmtepompsysteem voor de ruimte- en waterverwarming.
Een energielabel wordt bepaald op basis van het fossiele energieverbruik van de woning, uitgedrukt in het aantal kilowattuur per vierkante meter per jaar (kwh/m2.jr). Hierbij geldt voor een A-label een fossiel energieverbruik per vierkante meter per jaar tussen de 105 en 160 kwh/m2. Met goed isoleren van je woning kun je al redelijk eenvoudig uitkomen op een A-label. Woningen gebouwd na 1991 zijn standaard gebouwd met prima isolatie en zullen dus al snel aan de eisen voor een Energielabel A voldoen. Zonnepanelen zijn dus geen vereiste voor een duurzaam energielabel.
Om jou en het klimaat op weg te helpen, staat Label-UP voor je klaar met deskundig advies voor verduurzaming. Wij kunnen je helpen met slim en betaalbaar je woning optimaliseren voor Energielabel A. Plan vandaag nog je adviesgesprek in.
Heeft jouw woning nog geen energielabel? Vraag dan snel je energielabel aan bij Label-UP. Wij bieden ook adviestrajecten aan om je te helpen je woning tegen minimale kosten naar een Energielabel A te brengen. Goed voor de planeet en je portemonnee. Meer weten over hoe onze woningverduurzaming service in z’n werk gaat?
Onze energieadviseurs staan elke werkdag voor je klaar om je vragen te beantwoorden.
Laat je naam en telefoonnummer achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.
Door dit formulier in te dienen ga je akkoord met onze en privacy policy.
Maak een afspraak om teruggebeld te worden
Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.