Label-UP logo

Energielabel B

Op 1 januari 2021 is het wettelijk verplicht geworden om een energielabel aan te vragen bij verkoop, verhuur of (her)financiering van je woning. Door deze nieuwe wet - en de stijgende energieprijzen - is er de laatste tijd veel aandacht en focus ontstaan voor verduurzaming van gebouwen. Hierbij is het streven vaak een Energielabel A (of hoger), maar is dat überhaupt wel mogelijk voor jouw woning? Of is een Energielabel B ook voldoende? Label-UP vertelt je graag meer over energielabels en de mogelijkheden.

schematisch overzicht van energielabels waarin energielabel B is gemarkeerd

Wat betekent Energielabel B?

Een Energielabel B betekent dat je woning redelijk goed geïsoleerd is en een relatief laag fossiel energieverbruik heeft. Dat is niet alleen goed voor de wereld, maar ook voor je portemonnee. De laagste classificatie voor een energielabel is een G-label en een A++++ label is het hoogst mogelijke energielabel.

Een typische woning met een Energielabel B ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

  • Hoekwoning (eengezinswoning) van ca. 100m²;
  • Bouwjaar 1975 – 1985;
  • HR-107 ketel;
  • Geen PV-panelen / warmtepomp.

Een gemiddelde Nederlandse woning is prima geïsoleerd en relatief energiezuinig. Daarom is bij het aanvragen van een energielabel voor een woning met een bouwjaar tussen 1975 en 1985 is de mediaan uitkomst een Energielabel B.

Voorwaarden Energielabel B

De classificatie van een energielabel is gebaseerd op het fossiele energieverbruik van een woning. Dit wordt uitgedrukt als het fossiele energieverbruik in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kwh/m².jr). Bij een B-energielabel is er sprake van een fossiel energieverbruik per vierkante meter per jaar tussen de 160 en 190 kwh/m². Voor vrijwel alle woningen in Nederland is het relatief eenvoudig om met goede isolatie in aanmerking te komen voor een Energielabel B. Dat kan in de vorm van dubbel glas, muur- of gevelisolatie.

Vrouw met hondje op schoot gebruikt glimlachend haar laptop

Van Energielabel B naar A

Een beter energielabel heeft veel voordelen voor de verkoop-/verhuurwaarde van je woning, je energierekening en het milieu. Maar welke stappen moet je nemen om je woning van een Energielabel B naar Energielabel A te krijgen?

Om te beginnen moet er altijd een woninginspectie plaatsvinden waarbij de woning wordt onderworpen aan een zogenaamde “0-meting”. Daarna worden door de energieprestatie-software een aantal opties doorberekend om tegen minimale kosten van een B-label naar een A-label te gaan. Hierbij wordt de volgende maatstaaf aangehouden:

  • A-label: Fossiel energieverbruik van minder dan 160 kwh/m² per jaar;
  • B-label: Fossiel energieverbruik tussen de 160 en 190 kwh/m² per jaar.


Wanneer je een woning hebt met een bouwjaar van voor 1975 met een B-label, is het vaak al voldoende om één of meerdere elementen beter te isoleren. Je kunt beginnen met bijvoorbeeld het dak of de gevel. Ook zonnepanelen kunnen een relatief eenvoudige manier zijn om je energielabel te upgraden.

Wil je precies weten welke stappen je moet zetten om je woning van een Energielabel B naar een A-label te krijgen? Neem dan contact op met een energieprestatie-adviseur zoals Label-UP. Wij kunnen precies voor je doorberekenen welke stappen er genomen moeten worden. Tot op het aantal centimeters en type isolatiemateriaal nauwkeurig.

Wat zijn de voordelen van Energielabel B?

Een woning met Energielabel B heeft een lagere energierekening;

Vergeleken met een energielabel F of G heb je een aanzienlijk hogere woningwaarde;

Huizen met een energielabel B worden sneller verkocht dan huizen met lagere energielabels.

Verduurzaming advies op maat om een beter energielabel te krijgen

Om jou en het klimaat op weg te helpen, staat Label-UP voor je klaar met deskundig advies voor verduurzaming. Wij kunnen je helpen met slim en betaalbaar je woning optimaliseren voor Energielabel A. Plan vandaag nog je adviesgesprek in.

Deskundig advies op maat van een gecertificeerde energieprestatie-adviseur.

Twee handen bedienen een laptop op een witte tafel

Energielabel aanvragen

Heeft jouw woning nog geen energielabel? Vraag dan snel je energielabel aan bij Label-UP. Wij bieden ook adviestrajecten aan om je te helpen je woning tegen minimale kosten naar een Energielabel A te brengen. Goed voor de planeet en je portemonnee. Meer weten over hoe onze woningverduurzaming service in z’n werk gaat?

Energielabel aanvragen via LabelUP

Rechtstreeks contact met een energieadviseur?

Onze energieadviseurs staan elke werkdag voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

Wij bellen je terug

Laat je naam en telefoonnummer achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

Door dit formulier in te dienen ga je akkoord met onze en privacy policy.

Terugbelverzoek

Maak een afspraak om teruggebeld te worden

Portret van Rick van Bee, EnergiePrestatie-adviseur
Ik sta voor je klaar

Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.