Label-UP logo

Energielabel C

Sinds 1 januari 2021 is het wettelijk verplicht om een energielabel te hebben wanneer je je woning gaat verkopen, verhuren of wilt laten (her)financieren. Hoe beter het energielabel dat je krijgt, hoe meer waarde dit toevoegt aan je woning. Maar niet ieder huis heeft (al) een energielabel A of hoger. Hieronder gaan wij uitgebreid in op al je vragen rondom het veelvoorkomende C-label. Wat houdt energielabel C precies in? En hoe makkelijk is het om een groen energielabel te krijgen voor je woning?

Overzicht van energielabels G t/m A++++. waarvan C eruit springt

Wat betekent Energielabel C?

Een energielabel geeft niet alleen aan hoe zuinig een woning is, maar ook hoe de woning zuiniger kan worden gemaakt. De energielabels gaan van G tot A++++. Hierbij is een A++++-label het hoogst haalbare label en een G-label het laagst mogelijke label. De labels A, B en C zijn de zogenaamde ‘groene’ energielabels. Een C-label is lichtgroen en dus een relatief zuinig label.

Een typische woning met C-label ziet er als volgt uit:

  • Tussenwoning van circa 120m2;
  • Bouwjaar 1965 - 1974;
  • HR 107-ketel;
  • Dubbel glas;
  • Geen zonnepanelen.

Energielabel C voor kantoren

Per 1 januari 2023 geldt een energielabel C verplichting voor kantoren en bedrijfspanden. Dat is besloten en vastgelegd in het Bouwbesluit 2012. In het bouwbesluit staan voorschriften voor o.a. gezondheid, veiligheid en energiezuinigheid voor gebouwen. Voldoet je kantoor niet aan de vastgelegde eisen, dan mag je het per 1 januari 2023 niet meer als werkplek inzetten. Zorg dus dat je actie onderneemt en bel Label-UP voor meer informatie en snelle, vakkundige hulp,

Welk energielabel heeft mijn huis?

Heb jij het vermoeden dat het energielabel van je woning niet klopt? Of wil je een inschatting van wat het zou moeten zijn? Gebruik onze gratis tool om je energielabel te berekenen.

Man en vrouw zitten op de grond in woonkamer en kijken naar een laptop

Voorwaarden Energielabel C

Een woning met een energielabel C heeft een energieverbruik van tussen de 190 en 250 kwh/m². Voor de meeste woningen, ook oudere (vooroorlogse) woningen, is het haalbaar om met een aantal isolerende ingrepen op een C-label uit te komen.

Van Energielabel C naar B

Veel huishoudens streven naar een beter energielabel voor hun woning. Een groener label zorgt er niet alleen voor dat er minder gestookt hoeft te worden in de winter, maar ook dat een woning beter verkocht kan worden. Maar hoe zorg je ervoor dat je van een C-label naar een Energielabel B kunt gaan?

Je begint altijd met een eerste inspectie als nulmeting. Op basis van deze inspectie kan vervolgens met software berekend worden welke kosteneffectieve maatregelen er genomen kunnen worden om het label te verbeteren.

Bij een B-energielabel is er sprake van een fossiel energieverbruik per vierkante meter per jaar tussen de 160 en 190 kwh/m². Indien je een woning heb met een bouwjaar van voor 1975 met een C-label is het vaak al voldoende om één of meerdere elementen beter te isoleren. Bijvoorbeeld met spouwmuurisolatie of HR++ glas in het dak of de gevels.

Wil je precies weten welke stappen je moet zetten om je energielabel te verhogen? Neem dan contact op met een energieprestatie-adviseur zoals Label-UP.

GRATIS verduurzamingsconsult

Om jou (en het klimaat) op weg te helpen, biedt Label-UP nu een GRATIS verduurzamingsconsult ter waarde van €120 aan! Ontdekken hoe jij je woning kunt optimaliseren van energielabel C naar energielabel A? Plan vandaag nog je gratis adviesgesprek met ons in.

Vrouw met zonnebril in groen shirt houdt een blad van een plant voor zich uit richting de camera

Rechtstreeks contact met een energieadviseur?

Onze energieadviseurs staan elke werkdag voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

Wij bellen je terug

Laat je naam en telefoonnummer achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

Door dit formulier in te dienen ga je akkoord met onze en privacy policy.

Terugbelverzoek

Maak een afspraak om teruggebeld te worden

Portret van Rick van Bee, EnergiePrestatie-adviseur
Ik sta voor je klaar

Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.