Energielabel C

Sinds 1 januari 2021 is het wettelijk verplicht om een energielabel te hebben wanneer je je woning gaat verkopen, verhuren of wilt laten (her)financieren. Hoe beter het energielabel dat je krijgt, hoe meer waarde dit toevoegt aan je woning. Maar niet ieder huis heeft (al) een A-label of hoger. Hieronder gaan wij uitgebreid in op al je vragen rondom het veelvoorkomende C-label. Wat houdt energielabel C precies in? En hoe makkelijk is het om een groen energielabel te krijgen voor je woning?

Wat betekent Energielabel C?

Een energielabel geeft niet alleen aan hoe zuinig een woning is, maar ook hoe de woning zuiniger kan worden gemaakt. De energielabels gaan van G tot A++++. Hierbij is een A++++-label het hoogst haalbare label en een G-label het laagst mogelijke label. De labels A, B en C zijn de zogenaamde ‘groene’ energielabels. Een C-label is lichtgroen en dus een relatief zuinig label.

Een typische woning met C-label ziet er als volgt uit:

  • Tussenwoning van circa 120m2;
  • Bouwjaar 1965 – 1974;
  • HR 107-ketel;
  • Dubbel glas;
  • Geen zonnepanelen.

Voorwaarden Energielabel C

Een woning met een C-label heeft een energieverbruik van tussen de 190 en 250 kwh/m². Voor de meeste woningen, ook oudere (vooroorlogse) woningen, is het haalbaar om met een aantal isolerende ingrepen op een C-label uit te komen.

Van Energielabel C naar B

Veel huishoudens streven naar een beter energielabel voor hun woning. Een groener label zorgt er niet alleen voor dat er minder gestookt hoeft te worden in de winter, maar ook dat een woning beter verkocht kan worden. Maar hoe zorg je ervoor dat je van een C-label naar een Energielabel B kunt gaan?

Je begint altijd met een eerste inspectie als nulmeting. Op basis van deze inspectie kan vervolgens met software berekend worden welke kosteneffectieve maatregelen er genomen kunnen worden om het label te verbeteren.

Bij een B-energielabel is er sprake van een fossiel energieverbruik per vierkante meter per jaar tussen de 160 en 190 kwh/m². Indien je een woning heb met een bouwjaar van voor 1975 met een C-label is het vaak al voldoende om één of meerdere elementen beter te isoleren. Bijvoorbeeld met spouwmuurisolatie of HR++ glas in het dak of de gevels.

Wil je precies weten welke stappen je moet zetten om je energielabel te verhogen? Neem dan contact op met een energieprestatie-adviseur zoals Label-UP.

Energielabel aanvragen

Label-UP staat voor je klaar om het energielabel van jouw woning te inspecteren. Onze adviseurs gaan graag met je in gesprek over de verduurzaming van jouw woning. Je krijgt nu tijdelijk een adviesgesprek ter waarde van €120,- helemaal gratis! Neem snel contact op via onderstaande button en plan je gratis Quickscan.

Energielabel aanvragen via LabelUP

Rechtstreeks contact met een energieadviseur?

Onze energieadviseurs staan elke werkdag voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

Wij bellen je terug

Laat je naam en telefoonnummer achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

Door dit formulier in te dienen ga je akkoord met onze en privacy policy.

Terugbelverzoek

Maak een afspraak om teruggebeld te worden

portretfoto van een vrouwelijke medewerker met pony
Ik sta voor je klaar

Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.

Deze site gebruikt functionele, analytische en tracking cookies en externe scripts om je beleving te verbeteren. Meer info.