Label-UP logo

Energielabel D

Bij de verkoop van een huis is het verplicht gesteld om een energielabel aan te vragen voor je woning. Op deze pagina zoomen we in op Energielabel D. Woningen met dit energielabel zijn de eerste woningen die niet in de ‘groene’ zone vallen van de A, B en C-labels.

Energielabel D is in Nederland gemiddeld voor woonhuizen, maar de energiekosten van de woning zijn relatief hoog vergeleken met een woning met energielabel A. Hieronder gaan wij uitgebreid in op de betekenis en de voorwaarden van dit label. Ook bespreken we hoe je het energielabel D op een zo goedkoop mogelijke wijze kunt verbeteren.

Overzicht van energielabels G t/m A++++. waarvan D eruit springt

Wat betekent Energielabel D?

Een energielabel D betekent dat de energiekosten van je woning waarschijnlijk aan de hoge kant zullen zijn. Vaak zijn bepaalde energiebesparende maatregelen nog niet genomen. Een typische woning met een energielabel D ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

  • Woning van circa 100m2;
  • Bouwjaar tussen 1975 en 1982;
  • HR 107-ketel;
  • Dubbel of enkel glas;
  • Matige vloer- en muurisolatie;
  • Veel tocht

Energielabel D wordt als relatief ongunstig energielabel gezien. De laagste classificatie voor een energielabel is een G-label en een A++++ label is het hoogst mogelijke energielabel. Een ongunstig energielabel zal bij de verkoop relatief gezien minder opleveren.

Wat zijn de voorwaarden voor Energielabel D?

De voorwaarden voor een energielabel worden bepaald door het energieverbruik uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kwh/m2/jr). Bij een D-label wordt er tussen de 250 en 290 kwh/m2/jr verbruikt. Dat is voor de meeste woningen in Nederland vrij eenvoudig te behalen. Om dit label te krijgen hoeft je woning dus niet heel nauwkeurig geïsoleerd of energiezuinig te zijn.

Welk energielabel heeft mijn huis?

Heb jij het vermoeden dat het energielabel van je woning niet klopt? Of wil je een inschatting van wat het zou moeten zijn? Gebruik onze gratis tool om je energielabel te berekenen.

Man en vrouw zitten op de grond in woonkamer en kijken naar een laptop

Hoe verbeter ik een D-label?

Aangezien energielabel D niet ideaal is voor de waarde van je woning, is het een slimme investering om je woning energiezuiniger te maken. Zo voeg je niet alleen waarde toe aan je woning, maar bespaar je ook maandelijks in je energieverbruik. Ook is het een goede kans om een steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Om het energielabel te verhogen, misschien zelfs wel naar energielabel A, kun je het volgende stappenplan inzetten:

Allereerst zal er een woninginspectie plaats moeten vinden waarbij de woning wordt geïnspecteerd voor de zogenaamde “0-meting”. Met de informatie van deze meting kan door middel van energieprestatie-software worden doorberekend wat de mogelijkheden zijn om tegen minimale kosten het label te verbeteren. Mogelijke maatregelen zijn hierbij:

Wil je weten welke acties jij moet ondernemen om je label te verbeteren? Neem dan contact op met een energieprestatie-adviseur van Label-UP. Dan kunnen we precies voor je doorberekenen welke stappen er genomen moeten worden.

GRATIS verduurzamingsconsult

Om jou (en het klimaat) op weg te helpen, biedt Label-UP nu GRATIS verduurzamingsconsult ter waarde van €120 aan! Ontdekken hoe jij je woning kunt optimaliseren van energielabel D naar energielabel A? Plan vandaag nog je gratis adviesgesprek met ons in.

Vrouw met zonnebril in groen shirt houdt een blad van een plant voor zich uit richting de camera

Rechtstreeks contact met een energieadviseur?

Onze energieadviseurs staan elke werkdag voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

Wij bellen je terug

Laat je naam en telefoonnummer achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

Door dit formulier in te dienen ga je akkoord met onze en privacy policy.

Terugbelverzoek

Maak een afspraak om teruggebeld te worden

Portret van Rick van Bee, EnergiePrestatie-adviseur
Ik sta voor je klaar

Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.