Label-UP logo

Energielabel F

Woningen met een energielabel F worden aangeduid als zeer energieverspillend. Het is het op een-na slechtste energielabel, na energielabel G. Deze twee labels worden aangeduid als oranje en rood. De energiekosten van woningen met dit label zullen (onnodig) hoog zijn.

Daarnaast betekent een onzuinig energielabel vaak ook een lagere waardering bij de verkoop van een woning. Op deze pagina gaan we verder in op de betekenis en de voorwaarden van het F-label. Daarna lichten we toe hoe het energielabel verbeterd kan worden en welke rol Label-UP daarbij kan spelen.

Overzicht van energielabels G t/m A++++. waarvan F eruit springt

Wat betekent Energielabel F?

Bij energielabel F zijn er nog vrijwel geen aanpassingen aan het huis gedaan om het huis energiezuiniger te maken. Een typisch huis met een F-label ziet er als volgt uit:

  • Bouwjaar 1946-1964;
  • Geen energiebesparende maatregelen zoals isolatie;
  • (Deels) enkel glas;
  • Een verouderde ketel;
  • Veel tocht;
  • Hoge stookkosten.

Een woning met een oranje/rood energielabel heeft een (zeer) hoog energieverbruik. Als oranje energielabel kent het F-label een onnodig hoog energieverbruik. Woningen met dit energielabel zijn vaak tochtig en hebben een verouderde ketel, daardoor is stoken meestal lastig en bovendien erg kostbaar.

Voorwaarden Energielabel F

Met een energielabel F verbruik je tussen de 335 en 380 kWh per m2 per jaar. Dit is 1,5 tot 2 keer meer dan een C-label. Het F-label wordt daarom als zeer ongunstig gezien en is het op een na slechtste label.

Stapels muntjes met kleine boompjes erop en een wit huisje met de energielabels

Hoe verbeter ik een F-label?

Het oranje energielabel F is uiteraard voor verbetering vatbaar. Het voordeel van de slechte labels is dat er vaak tegen relatief lage kosten ‘quick-wins’ mogelijk zijn waarmee het energielabel verbeterd kan worden. Denk hierbij aan het ophangen van gordijnen, plaatsen van tochtstrips of radiatorfolie.

Ook door drastischere maatregelen zoals een nieuwe ketel of gevel- en vloerisolatie zal het energielabel omhoog kunnen schieten. Maatregelen zoals zonnepanelen of een warmtepomp kunnen er zelfs voor zorgen dat je een energielabel A bereikt.

Tot slot kan het op de lange termijn zelfs geld opleveren als je investeert in een hoger energielabel. De maandelijkse energiekosten gaan omlaag en het huis wordt meer waard. Ook zal het wooncomfort aanzienlijk stijgen, zowel in de winter als in de zomer.

Woning verduurzamen

Wil jij je woning verduurzamen om een groener energielabel te kunnen krijgen? Dan ben je bij Label-UP aan het juiste adres. Eén van onze gecertificeerde energieprestatie-adviseurs helpt je hoe je slim en betaalbaar kunt verduurzamen.

Energielabel aanvragen via LabelUP

Rechtstreeks contact met een energieadviseur?

Onze energieadviseurs staan elke werkdag voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

Wij bellen je terug

Laat je naam en telefoonnummer achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

Door dit formulier in te dienen ga je akkoord met onze en privacy policy.

Terugbelverzoek

Maak een afspraak om teruggebeld te worden

Portret van Rick van Bee, EnergiePrestatie-adviseur
Ik sta voor je klaar

Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.