Alles wat je moet weten over Energielabel F

Energielabel F

Woningen met een energielabel F worden aangeduid als zeer energieverspillend. Het is het op een-na slechtste energielabel, na energielabel G. Deze twee labels worden aangeduid als oranje en rood. De energiekosten van woningen met dit label zullen (onnodig) hoog zijn.

Daarnaast betekent en een onzuinig energielabel vaak ook een lagere waardering bij de verkoop van een woning. Op deze pagina gaan we verder in op de betekenis en de voorwaarden van het F-label. Daarna lichten we toe hoe het energielabel verbeterd kan worden en welke rol LabelUP daarbij kan spelen.

schematisch overzicht van energielabels waarin energielabel F is gemarkeerd

Wat betekent Energielabel F?

Bij energielabel F zijn er nog vrijwel geen aanpassingen aan het huis gedaan om het huis energiezuiniger te maken. Een typisch huis met een F-label ziet er als volgt uit:

  • Bouwjaar 1946-1964;
  • Geen energiebesparende maatregelen zoals isolatie;
  • (Deels) enkel glas;
  • Een verouderde ketel;
  • Veel tocht;
  • Hoge stookkosten.

Een woning met een oranje/rood energielabel heeft een (zeer) hoog energieverbruik. Als oranje energielabel kent het F-label een onnodig hoog energieverbruik. Woningen met dit energielabel zijn vaak tochtig en hebben een verouderde ketel, daardoor is stoken meestal lastig en bovendien erg kostbaar.

Wat zijn de voorwaarden voor Energielabel F?

Met een energielabel F verbruik je tussen de 335 en 380 kWh per m2 per jaar. Dit is 1,5 tot 2 keer meer dan een C-label. Het F-label wordt daarom als zeer ongunstig gezien en is het op een na slechtste label.

Hoe verbeter ik een F-label?

Het oranje energielabel F is uiteraard voor verbetering vatbaar. Het voordeel van de slechte labels is dat er vaak tegen relatief lage kosten ‘quick-wins’ mogelijk zijn waarmee het energielabel verbeterd kan worden. Denk hierbij aan het ophangen van gordijnen, plaatsen van tochtstrips of radiatorfolie.

Ook door drastischere maatregelen zoals een nieuwe ketel of gevel- en vloerisolatie zal het energielabel omhoog kunnen schieten. Maatregelen zoals zonnepanelen of een warmtepomp kunnen er zelfs voor zorgen dat je een energielabel A bereikt.

Tot slot kan het op de lange termijn zelfs geld opleveren als je investeert in een hoger energielabel. De maandelijkse energiekosten gaan omlaag en het huis wordt meer waard. Ook zal het wooncomfort aanzienlijk stijgen, zowel in de winter als in de zomer.

Energielabel aanvragen bij LabelUP

Weten wat het energielabel van jouw woning is? Neem dan contact op met ons team van energie-experts. LabelUP biedt een voordelige gecertificeerde inspectie aan, waarna je binnen vijf werkdagen je energielabel ontvangt.


De Quickscan ter waarde van €120,- is nu tijdelijk gratis beschikbaar! Tijdens dit gesprek worden de meest kosteneffectieve maatregelen besproken. Neem snel contact op via onderstaande button.

Energielabel aanvragen via LabelUP

Contact ons

Heb je vragen? Wij helpen je graag verder!

Wij bellen je terug!

Laat je naam en telefoonnummer achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

Door dit formulier in te dienen ga je akkoord met onze en privacy policy.

Terugbelverzoek

Maak een afspraak om teruggebeld te worden

186 reviews

portretfoto van een vrouwelijke medewerker met pony
Ik sta voor je klaar

Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.

Deze site gebruikt functionele, analytische en tracking cookies en externe scripts om je beleving te verbeteren. Meer info.