Label-UP logo

Energielabel G

Het minst gunstige energielabel is het G-label. Dit ‘rode’ label is zeer onzuinig en zorgt voor hoge energiekosten. Tevens zal een energielabel G geen positieve werking op de waarde van je woning hebben.

Door een energielabel aan te vragen kun je er achter komen in welke classificatie jouw woning valt. Zo weet je precies wat voor acties je kunt ondernemen om je woning te verduurzamen en op lange termijn te besparen op je woonkosten. In dit artikel zoomen we in op de betekenis en de voorwaarden van het laagste energielabel.

Overzicht van energielabels G t/m A++++. waarvan G eruit springt

Wat betekent Energielabel G?

Energielabel G is het minst gunstige energielabel. Woningen met dit label hebben vaak een vooroorlogs bouwjaar en in de regel zijn er de afgelopen vijftig jaar geen energiebesparende ingrepen gedaan. Een huis met een G-label heeft vaak de volgende kenmerken:

  • Lage isolatiewaarde: De woning heeft weinig isolatie, waardoor er veel warmte verloren gaat. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij oudere woningen met enkel glas of slecht geïsoleerde muren en daken.
  • Verouderde installaties: De woning heeft verouderde verwarmings- en warmwatersystemen, zoals een oude cv-ketel of een elektrische boiler.
  • Gebruik van fossiele brandstoffen: De woning gebruikt fossiele brandstoffen, zoals gas of olie, voor verwarming en warm water.
  • Slechte ventilatie: De woning heeft slechte ventilatie, waardoor er weinig frisse lucht binnenkomt en vocht en schimmel kunnen ontstaan.
  • Hoge energierekening: De energierekening van de woning is hoog omdat er veel energie verbruikt wordt voor verwarming en warm water.


Het G-label is het enige rode label en is daarmee extreem ongunstig. Het energieverbruik van woningen met dit label is onnodig en zeer hoog. Dat is vaak ook duidelijk merkbaar in de portemonnee en het dagelijkse wooncomfort.

Voorwaarden Energielabel G

Een huis of appartement met het meest ongunstige energielabel verbruikt meer dan 380 kWh per m2 per jaar. Dat is een verbruik van twee of meer keer zo veel als Energielabel A.

energielabels

Hoe verbeter ik een G-label?

Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden te bedenken om een rood energielabel te verbeteren. Een greep uit deze mogelijkheden:

  • Tochtstrips, gordijnen, radiatorfolie en vloerbedekking plaatsen;
  • Beter isoleren en ventileren door bijvoorbeeld spouwmuur-, dak- en vloerisolatie;
  • Dubbel- of HR-glas laten installeren;
  • Een warmtepomp of zonneboiler aanschaffen;
  • Zonnepanelen op het dak leggen.

Het is volstrekt logisch als je door de bomen het bos niet meer ziet en weten welke oplossingen passen bij jouw budget. Toch zullen investeringen in de energiezuinigheid op de lange termijn juist geld opleveren. Dergelijke inspanningen zullen de waarde van de woning verhogen, de gas- en elektrarekeningen omlaag brengen en het wooncomfort verhogen.

Weten waar je aan toe bent en wat de beste opties zijn? Vraag dan een energielabel aan bij Label-UP. Binnen vijf werkdagen ontvang je het label en kan er begonnen worden met het maken van een gericht plan om de energiezuinigheid van je woning te verbeteren. Hier helpen wij graag bij.

De inspecteurs van Label-UP staan graag voor je klaar voor een woninginspectie. Daarna is het mogelijk om bij onze energieprestatie-adviseurs een Quickscan te doen. Deze Quickscan t.w.v. €120 is nu tijdelijk gratis beschikbaar. Met onze software kunnen wij eenvoudig doorrekenen welke energiebezuinigende maatregelen in jouw geval het energielabel zullen opkrikken.

Energielabel aanvragen via LabelUP

Rechtstreeks contact met een energieadviseur?

Onze energieadviseurs staan elke werkdag voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

Wij bellen je terug

Laat je naam en telefoonnummer achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

Door dit formulier in te dienen ga je akkoord met onze en privacy policy.

Terugbelverzoek

Maak een afspraak om teruggebeld te worden

Portret van Rick van Bee, EnergiePrestatie-adviseur
Ik sta voor je klaar

Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.