Energielabel & Huurpuntentelling

Verhuur jij een woning of ben je voornemens een woning te gaan verhuren, zorg dan dat je over een nieuw Energielabel (afgegeven na 1 januari 2021) beschikt of een Energie-Index. Het “definitief energielabel” is niet afdoende voor het WWS.

Een vaste prijs voor jouw energielabel

Wil jij je woning verkopen of verhuren en heb je nog geen energielabel? Dan ben je verplicht om er één aan te vragen.

186 reviews

Energielabel en huurpuntentelling woningwaarderingsstelsel (“WWS”)

Verhuur jij een woning of ben je voornemens een woning te gaan verhuren, zorg dan dat je over een nieuw Energielabel (afgegeven na 1 januari 2021) beschikt of een Energie-Index. Het “definitief energielabel” is niet afdoende voor het WWS.

Hierbij is de boete van €170 die opgelegd kan worden aan een verhuurder voor het verhuren van een woning zonder Energie-Index / nieuw energielabel nog te overzien. Echter, er zijn situaties denkbaar dat jouw huurders naar de huurcommissie stappen vanwege het ontbreken van een Energie-Index / energielabel. Dan kan je uit de vrije sector vallen waardoor je maximale huurprijs gelimiteerd kan worden.

Belangrijk is om hierbij het volgende in de gaten te houden:

  • De huurcommissie kijkt naar de situatie op het moment dat de huurovereenkomst aanvangt, d.w.z. wat was toen de geregistreerde Energie-Index.
  • Zelfs wanneer de woning dus zeer energiezuinig en recent gerenoveerd is, kunnen deze punten niet meegenomen worden indien er niet een geregistreerde Energie-Index / nieuw energielabel is.
  • Wanneer je dus alleen over een “Definitief energielabel” beschikt en nooit een Energie-Index hebt aangevraagd en je verhuurt momenteel je woning, vraag dan zo snel mogelijk een nieuw energielabel aan!

Punten voor Energielabel WWS

De liberalisatiegrens ligt op 142 punten wat in 2021 gelijk is aan €752,33. Beschikt de woning over 142 punten of meer dan kan je als verhuurder dus zelf de verhuurprijs bepalen. Een aanzienlijk deel, d.w.z. tot maximaal 44 punten van de benodigde 142 punten kan behaald worden met het energielabel. In de tabel hieronder staat het exacte punten per Energielabel opgenomen.

Energielabel belangrijker voor WWS?

Op 6 november 2020 heeft Minister Ollongren van Binnenlandse zaken een voorstel ingediend voor het maximeren van de puntentoekenning voor de WOZ waarde tot 33%. Dit zal met name een grote impact hebben op huurwoningen met een relatief beperkt metrage (bijv. minder dan 75m2) en een relatief beperkte WOZ waarde.

Met name in situaties waarop de woning op basis van de WOZ waarde sowieso al ruimschoots in de vrije sector viel, kan dat nu onder de nieuwe regelgeving zomaar ineens niet meer het geval zijn. Een nieuw energielabel kan hierbij helpen om direct de klap op te vangen en alsnog in de vrije sector te vallen.

Verdere vragen?

Vraag jij je nu af of jouw woning(en) nog wel in de vrije sector vallen op basis van het nieuwe wetsvoorstel of had je überhaupt nog geen Energie-Index / energielabel? Neem dan gelijk even contact op voor een nieuw energielabel of nieuw huurpuntentelling rapport.

Uiteraard denken wij graag met je mee hoe je woning in de vrije sector behouden kan blijven.

Rechtstreeks contact met een energieadviseur?

Onze energieadviseurs staan elke werkdag voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

Wij bellen je terug

Laat je naam en telefoonnummer achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

Door dit formulier in te dienen ga je akkoord met onze en privacy policy.

Terugbelverzoek

Maak een afspraak om teruggebeld te worden

portretfoto van een vrouwelijke medewerker met pony
Ik sta voor je klaar

Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.

Deze site gebruikt functionele, analytische en tracking cookies en externe scripts om je beleving te verbeteren. Meer info.