Label-UP logo

Vernieuwen van Energielabel

Heeft jouw woning op op dit moment al een energielabel en vraag jij je af of dat energielabel wel klopt? Een hele terechte vraag! Immers, tot 1 januari 2021 was voor het afgeven van een definitief energielabel geen fysieke inspectie vereist door een bevoegde energieadviseur.

Een vaste prijs voor jouw energielabel

Wil jij je woning verkopen of verhuren en heb je nog geen energielabel? Dan ben je verplicht om er één aan te vragen.

BRL 9500 keurmerk logo
4 uit 5 sterren in donkergrijs

186 reviews

Verkeerd Energielabel?

Derhalve kan het voorkomen dat de verkoper van de woning (bewust dan wel onbewust) in het verleden iets te optimistisch is geweest in het aanleveren van de benodigde informatie, resulterend in te hoge energielabel.

Het verhaal van Frank en Ilse van het TV-programma Radar is hier een typisch voorbeeld van, waar het opgeven van 10cm isolatie i.p.v. 2.5 cm isolatie resulteerde in een A label i.p.v. een C Label. Gevolg: €90.000 schade.

Beter energielabel?

De omgekeerde situatie is echter ook mogelijk. Voor definitieve energielabels die zijn afgegeven voor 1 januari 2021 was een fysieke inspectie door een bevoegd energieadviseur niet verplicht. Energielabels werden afgegeven op basis van de aangeleverde documentatie voor een beperkt bedrag. Indien er geen bewijs van aangeleverd voor een bepaald onderdeel mocht de energieadviseur dit onderdeel niet meenemen. Dit resulteerde dikwijls in de situatie dat een te laag energielabel werd afgegeven.

Voorbeeld:

In de spouwmuur is 10cm isolatie opgenomen, maar er zijn in het verleden geen foto’s aangeleverd. Omdat er geen bewijs is aangeleverd heeft de energieadviseur dit element niet opgenomen in de berekening. Derhalve is er onterecht een te laag energielabel afgegeven. In dit geval loont het om een nieuw energielabel op te vragen waarbij er een fysieke inspectie plaats vindt en de isolatie wel meegenomen kan worden.

Wijzigingen sinds definitief energielabel

Wanneer er zich wijzigingen hebben voorgedaan in je woning die een impact hebben op het energieverbruik kan dit vanzelfsprekend een impact hebben op je energielabel. Wijzigingen die invloed kunnen hebben op je energielabel zijn onder meer:

  • Aanbrengen van isolatie (spouwmuur, vloerisolatie, dakisolatie, etc.)
  • Vervangen van ramen
  • Vervangen van CV-ketel
  • Vervanging / plaatsing van de ventilatie / airco, etc.
  • Plaatsen van zonnepanelen / warmtepomp, etc. (ook wanneer de VVE dit doet!)
  • Plaatsen van andere duurzame energie installaties

Indien 1 of meerdere wijzigingen hebben plaatsgevonden zullen deze een impact hebben op de energieprestatie van je woning. Dit kan in veel gevallen een verbetering opleveren van het energielabel. Een beter energielabel kan je al snel duizenden euro’s meer opleveren bij verkoop, dus neem snel contact met ons op om te kijken of het in jouw geval raadzaam is om een nieuw energielabel aan te vragen!

Wij helpen je hierbij graag op weg en voorzien je hierbij van een praktisch advies.

Energielabel aanvragen

Een nieuw energielabel kost nog geen €300 bij LabelUp terwijl de verkoopprijs mogelijk vele duizenden euro’s hoger kan liggen. Twijfel je nog of het aanvragen van een nieuw energielabel loont in jouw geval, neem dan gerust contact op! Wij helpen je graag verder.

Rechtstreeks contact met een energieadviseur?

Onze energieadviseurs staan elke werkdag voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

Wij bellen je terug

Laat je naam en telefoonnummer achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

Door dit formulier in te dienen ga je akkoord met onze en privacy policy.

Terugbelverzoek

Maak een afspraak om teruggebeld te worden

Portret van Rick van Bee, EnergiePrestatie-adviseur
Ik sta voor je klaar

Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.