Wanneer is het verplicht om een energielabel aan te vragen?

De wetgeving rondom energielabels wordt de laatste jaren steeds opnieuw aangescherpt. Er staan tegenwoordig zelfs boetes op het niet hebben van de juiste energielabels voor je woning of pand. Maar hoe zit het nu precies met al die regeltjes? In dit blog vertellen wij je precies wanneer een energielabel aanvragen verplicht is.

Een vaste prijs voor jouw energielabel

Wil jij je woning verkopen of verhuren en heb je nog geen energielabel? Dan ben je verplicht om er één aan te vragen.

186 reviews

De wetgeving rondom energielabels

Sinds 1 januari 2022 ben je verplicht om bij de verkoop van je woning in de advertentie het energielabel van je woning aan te geven. Je moet het energielabel dus al aanvragen vóórdat de woning te koop wordt gezet. Heb je eenmaal het energielabel te pakken? Dan is het 10 jaar geldig vanaf het moment van de registratie.

De Europese Richtlijn energieprestatie gebouwen (EPBD) heeft het energielabel verplicht gesteld om het gebruik van energiebesparende maatregelen stimuleren. Op het label staan onder andere welke maatregelen in een gebouw genomen en mogelijk zijn. Bijvoorbeeld isolatie of het plaatsen van zonnepanelen.

energielabel aanvragen

Sinds 2015 is het aanvragen van een energielabel bij verkoop of verhuur van een woning al verplicht. Deze regels zijn op 1 januari 2021 aanzienlijk aangescherpt, waardoor een fysieke inspectie door een gediplomeerd adviseur wettelijk verplicht is geworden. Boetes voor het niet voldoen aan de regelgeving kunnen oplopen tot wel 435 euro! En dat is natuurlijk zonde van je geld.

Tegenwoordig moet de notaris zelfs controleren of het definitieve energielabel aanwezig is op het moment van de overdracht. Is deze er niet, dan mag de notaris niet passeren en kun jij je huis dus niet verkopen. Het is dus heel belangrijk dat je tijdig het energielabel voor je woning aanvraagt. Tot voor kort kwam het er in de praktijk vaak op neer dat verkopers pas een energielabel lieten opstellen als het huis al verkocht was, maar dat mag dus niet meer.

Waarom heb ik een energielabel nodig?

Een energielabel laat zien hoe zuinig je huis. Dit geeft de toekomstige koper inzicht in de energierekening, potentieel voordeel bij financieringsvoorwaarden en een idee of de woning klaar is voor wonen zonder aardgas. Voor jou heeft het ook voordelen. Een woning met een energielabel wordt niet alleen sneller verkocht, maar een beter label zorgt direct voor een aanzienlijke stijging van je woningwaarde.

Energielabel aanvragen

Wanneer moet je verplicht een energielabel aanvragen?

Maar wanneer is het aanvragen van dat energielabel dan verplicht? Je bent wettelijk verplicht een energielabel aan te vragen in de volgende situaties:

  • Bij verkoop van je woning;
  • Bij verhuur van je woning;
  • Bij de financiering/herfinanciering van je woning. (Banken vragen om het definitieve energielabel. Let op: er zijn uitzonderingen waarbij er mogelijk een vrijstelling is);
  • Beschermde monumenten;
  • Religieuze gebouwen;
  • Opslaghallen, loodsen en fabriekshallen;
  • Tijdelijke gebouwen (max. 2 jaar) zoals een bouwkeet, noodlokaal, etc.;
  • Vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte <50m2;
  • Schuren/garages;
  • Recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn.


Heb ik een energielabel nodig?

Weet je niet zeker of je een energielabel moet aanvragen voor jouw woning, schuur of vakantiehuis? Vraag het ons gerust vrijblijvend. Of wil je direct eenvoudig een energielabel aanvragen bij een gediplomeerde adviseur? Onze gediplomeerde adviseurs staan voor je klaar.

Contact ons

Heb je vragen? Wij helpen je graag verder!

Wij bellen je terug!

Laat je naam en telefoonnummer achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

Door dit formulier in te dienen ga je akkoord met onze en privacy policy.

Terugbelverzoek

Maak een afspraak om teruggebeld te worden

186 reviews

portretfoto van een vrouwelijke medewerker met pony
Ik sta voor je klaar

Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.

Deze site gebruikt functionele, analytische en tracking cookies en externe scripts om je beleving te verbeteren. Meer info.