Label-UP logo

Energielabels voor recreatiewoningen

Energielabel voor recreatiewoningen

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een recreatiewoning is. Het aanvragen van een energielabel heeft meerdere voordelen. Zo kan door een gunstig energielabel de waarde van je vakantiewoning automatisch hoger worden. Dat betekent dus ook dat je passende maatregelen kunt nemen om de waarde te verhogen zodra je weet wat voor energielabel er van toepassing is.

Een bijkomend voordeel is dat een zuiniger huis een lagere nutsrekening heeft, wat scheelt in de maandelijkse lasten voor je recreatiewoning. Tot slot zal ook het comfort van het verblijven in de woning profijt hebben van een beter energielabel. In de winter is het minder koud en in de zomer is het minder warm wanneer je in een goed geïsoleerde recreatiewoning verblijft. Wel zo prettig voor een plek waar je vaak in de vakantieseizoenen bent.

Vrouw in gele trui zit achter laptop met hondje op schoot

Is een energielabel voor recreatiewoningen verplicht?

Net als bij normale woningen is het tegenwoordig verplicht om een geldig energielabel te hebben bij de verkoop of verhuur van de recreatiewoning. Er zijn echter wel enkele uitzonderingen op deze regel.


  1. Ten eerste geldt deze verplichting niet als de recreatiewoning kleiner is dan 50 vierkante meter.
  2. Ook is er geen definitief energielabel nodig wanneer de woning verhuurd wordt aan verschillende recreatieve groepen gedurende het jaar. Pas als de woning voor vier maanden of langer aan één en dezelfde persoon wordt verhuurd, is er sprake van ‘verhuur’.

Energielabel recreatiewoning kosten

De kosten voor het aanvragen en registreren van een energielabel bij een recreatiewoning hangen af van het type en de grootte van de woning. Zo zal een klein appartement een scherpere prijs opleveren dan een grote vrijstaande woning. Dit heeft te maken met het aantal vierkante meters dat geïnspecteerd moet worden door onze energieprestatie-adviseurs. Voor alle type woningen geldt: bij Label-UP bieden wij altijd de laagste prijsgarantie. Klik hier voor onze actuele prijzen.

Vrouw met zonnebril in groen shirt houdt een blad van een plant voor zich uit richting de camera

Energielabel recreatiewoning nodig?

Ga jij je recreatiewoning verkopen of voor langere tijd verhuren? Of wil je weten welk label je hebt om eventueel verduurzamingsmaatregelen te nemen? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.

Wij gaan samen met jou op zoek naar een moment dat je uitkomt. Op dit moment zal een van onze inspecteurs bij je langskomen om de energiezuinigheid in kaart te brengen. Vervolgens worden deze gegevens verwerkt en ontvang je binnen vijf werkdagen het definitieve energielabel.

Recreatiewoning verduurzamen?

Ben je ontevreden over het energielabel of denk je dat het beter kan? Dan kan het een goed idee zijn om verduurzamingsmaatregelen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van isolatiemateriaal of het installeren van een nieuwe CV-ketel.

De energieprestatie-adviseurs van Label-UP denken graag met je mee. Samen brengen we de opties in kaart en gaan we op zoek naar de goedkoopste maatregelen om je energielabel op te krikken. Doordat de waarde van je huis verhoogd wordt en je energierekening daalt, levert een dergelijke investering op de lange termijn veel geld op.

Energielabelhulp van Label-UP

Heeft jouw recreatiewoning nog geen energielabel? Vraag dan snel je energielabel aan bij LabelUP.


Wij bieden ook adviestrajecten aan om je te helpen je woning tegen minimale kosten naar een Energielabel A te brengen. Goed voor de planeet en je portemonnee. Meer weten over hoe onze woningverduurzaming service in z’n werk gaat?

Energielabel aanvragen via LabelUP

Rechtstreeks contact met een energieadviseur?

Onze energieadviseurs staan elke werkdag voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

Wij bellen je terug

Laat je naam en telefoonnummer achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

Door dit formulier in te dienen ga je akkoord met onze en privacy policy.

Terugbelverzoek

Maak een afspraak om teruggebeld te worden

Portret van Rick van Bee, EnergiePrestatie-adviseur
Ik sta voor je klaar

Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.

Deze site gebruikt functionele, analytische en tracking cookies en externe scripts om je beleving te verbeteren. Meer info.