Label-UP logo

Subsidie verduurzamen woning

Subsidie verduurzamen woning

Je huis verduurzamen is tegenwoordig een enorm hot topic, maar het kan al snel behoorlijk in de kosten lopen. Om de maatregelen een stuk aantrekkelijker te maken, heeft de overheid de campagne “Energie besparen doe je nu” gelanceerd met een budget van maar liefst €350 miljoen. Dankzij deze campagne kun je sinds 1 januari 2022 een subsidie tot wel 30% krijgen voor het isoleren van je woning.

Subsidie energielabel

Voor het aanvragen van een energielabel kun je helaas geen subsidie krijgen. Wel zijn er veel andere mogelijkheden om subsidies te krijgen voor verduurzaming van je woning. Zo beloont de overheid het bewust omgaan met het energieverbruik van je woning. Dit werkt uiteindelijk dubbel in het voordeel van je portemonnee.

energielabels aanvragen online

ISDE: investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing

Ben je van plan om je woning te isoleren? Dan kun je vanaf 24 januari 2023 een aanvraag doen om te kijken of je subsidie krijgt voor de energiebesparende maatregelen. Dit kun je checken bij de ISDE: de landelijke investeringssubsidie.

Een van de twee voorwaarden om in aanmerking te komen voor de subsidie van ISDE is dat je eigenaar dient te zijn van de koopwoning waar de verduurzaming plaats vindt en dat deze woning je hoofdverblijf is.

Groene energielabels A op een label, omringd door groene blaadjes en euromunten

Twee energiebesparende maatregelen

Een andere voorwaarde waaraan je moet voldoen gaat over de maatregelen die getroffen worden. Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moeten er minimaal twee energiebesparende maatregelen worden getroffen of één grote aanpassing aan de woning worden gedaan.


Onder de energiebesparende maatregelen vallen vijf isolatiemaatregelen van de woning:

 • Spouwmuurisolatie;
 • Dakisolatie of zolder- of vlieringvloerisolatie;
 • Glasisolatie;
 • Bodem- of vloerisolatie;
 • Gevelisolatie.

Grote aanpassingen aan het huis zijn bijvoorbeeld:

 • Het installeren van een nieuwe warmtepomp;
 • Een nieuwe zonneboiler;
 • Een aansluiting op het warmtenet;
 • Het vervangen van een kookplaat op gas vervangen door een elektrische kookplaat.

 

Aanvullende informatie wat de isolatiemaatregelen betreft kan je vinden op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

NEN2580 meetrapport door LabelUP

Energiebesparende maatregelen

Je mag ook één van de isolatiemaatregelen combineren met een grote aanpassing. Voor elke maatregel gelden andere voorwaarden. Voor isolatie geldt er bijvoorbeeld een minimum voor het te isoleren oppervlak en hangt de hoogte van de subsidie af van het oppervlak en of je meerdere maatregelen neemt.

De warmtepomp moet geïnstalleerd worden in een woning die vóór 2019 gebouwd is en de hoogte van de subsidie hangt af van het thermisch vermogen ervan. Dit geldt ook voor de zonneboiler.


Wanneer je op het warmtenet aangesloten wil worden, moet de gasmeter verwijderd zijn na 1 januari 2022. Vervolgens krijg je hier een vaste subsidie van €3.325 voor. Ook voor een elektrische kookvoorziening moet de gasmeter verwijderd zijn. Dit moet na 2 april 2022. De subsidie die je vervolgens daarvoor krijgt, bedraagt €400.

Overige voorwaarden zijn:

 • De installatie moet door een derden uitgevoerd worden;
 • Alle maatregelen zijn gedaan binnen de thermische schil.

SEEH en SVVE

Subsidie voor energiebesparing in eigen huis (SEEH) is vanaf 22 december 2022 gesloten. De Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE) is daarvoor in de plaats gekomen sinds 23 januari 2023.

Via SVVE kun je een aanvraag doen voor subsidie voor vereniging van eigenaren (VvE), woonverenigingen en wooncoörperaties bij:

 • Energieadvies;
 • Verduurzamingsmaatregelen;
 • Oplaadpuntenadvies.

Wanneer je als VvE meerdere woningen wilt verduurzamen, kun je ook een aanvraag doen voor isolatie of andere energiebesparende maatregelen zoals het installeren van een zonneboilers, warmtepompen of aansluiting op het warmtenet.

Rijtje twee-onder-één-kap-woningen met zonnepanelen op het dak

Advies bij subsidie

Wanneer je van plan bent je woning te verduurzamen, maar geen idee hebt waar je moet beginnen, kun je altijd bellen of mailen naar ons. Wij hebben adviseurs voor je klaar staan die een haarfijn beeld kunnen schetsen van de maatregelen die getroffen kunnen worden in je woning.

Gele achtergrond met lichtroze spaarvarkentje

Energielabelhulp van Label-UP

Heeft jouw woning nog geen energielabel? Vraag dan snel je energielabel aan bij Label-UP. We bieden ook adviestrajecten aan om je te helpen je kantoor tegen minimale kosten naar een groener energielabel te brengen. Goed voor de planeet en je portemonnee. Meer weten over hoe onze verduurzamingservice in z’n werk gaat?

Energielabel aanvragen via LabelUP
Portret van Rick van Bee, EnergiePrestatie-adviseur
Ik sta voor je klaar

Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.

Deze site gebruikt functionele, analytische en tracking cookies en externe scripts om je beleving te verbeteren. Meer info.