Een energielabel is een classificatie die aangeeft hoe hoe energiezuinig een huis of een bedrijfspand is. Dit label is sinds 1 januari 2021 verplicht voor alle woningen en bedrijfspanden die te koop of te huur worden aangeboden, en kan ook nuttig zijn voor huiseigenaren die hun energieverbruik willen verminderen.
Energielabels zijn ingedeeld op een schaal van A tot G, waarbij Energielabel G de minst efficiënte is en Energielabel A++++ de meest efficiënte.
Op het energielabel staat niet alleen de classificatie, maar ook advies over welke energiebesparende maatregelen je kunt nemen om het label te verbeteren.
Een energielabel bevat informatie over de energie-efficiëntie van een gebouw. Deze informatie omvat bijvoorbeeld de isolatie van een pand en de manier waarop warmte en elektriciteit worden opgewekt. Daarnaast komt het energielabel met advies over welke energiebesparende maatregelen je kunt treffen om het label te verbeteren.
Een energielabel is verplicht wanneer je een woning of bedrijfsgebouw (ookwel utiliteit genoemd) wilt verkopen of verhuren. Kun je geen energielabel overhandigen dan riskeer je een boete.
Per 1 januari 2023 is het voor bedrijfspanden verplicht om minimaal Energielabel C te hebben. Hierover kun je meer lezen in ons artikel over de energielabel C verplichting.
Voor de verkoop van de woning is het toetsmoment het passeren bij de notaris. Echter, het energielabel dient al opgenomen te worden bij de advertentie (als het een openbare verkoop betreft) zoals Funda.
Een energielabel voor woningen en kantoren wordt bepaald door een gecertificeerde energieprestatie inspecteur. Tijdens de inspectie kijkt de inspecteur onder andere naar de staat van de verwarming, ventilatie, isolatie en verlichting en bepaalt op basis hiervan de energie-efficiëntieklasse.
Vaak kun je met kleine ingrepen al een verschil maken in je energieverbruik. Denk aan het vervangen van oude apparatuur, plaatsen van radiatorfolie of het verbeteren van isolatie en ventilatie. Serieuzere ingrepen zoals het installeren van HR++ glas of zonnepanelen maken een enorm verschil voor je energielabel.
De prijs van een energielabel variëren, afhankelijk van het type en de grootte van het gebouw.
Een overzicht van al onze prijzen vind je ook altijd op de homepage en op onze prijzen-pagina.
De meeste grote organisaties zijn een tussenpartij die tussen de adviseur en de klant in zit en hanteren een kostenopslag. Bij Label-UP maken wij hoofdzakelijk gebruik van onze eigen adviseurs. Derhalve kunnen wij een betere prijs aanbieden.
Ja, onze prijzen zijn all-in. Inclusief voorrijkosten, afmeldkosten, BTW etc.
Nee, de notaris zal de woning niet mogen passeren op het moment dat er geen definitief energielabel is. Voorkom dus onnodige vertraging en plan tijdig een afspraak in.
Ja, onze energielabels zijn de definitieve energielabels die je nodig hebt voor de verkoop van je woning.
De eigenaar van het pand is altijd verantwoordelijk voor het energielabel. Als huizeneigenaar ben je dat dus zelf. Huur je een woning of bedrijfspand? Dan is de verhuurder verantwoordelijk. In sommige gevallen, zoals bij scholen, is de gemeente soms eigenaar van een pand. De gemeente is dan ook verantwoordelijk voor het aanvragen en in orde hebben van het energielabel.
Ja, de woning dient een definitief energielabel te hebben voordat de Funda advertentie online mag.
Nee, voor de verkoop van de woning heb je een definitief energielabel nodig.
Nee, de notaris zal de woning niet mogen passeren op het moment dat er geen definitief energielabel is. Voorkom dus onnodige vertraging en plan tijdig een afspraak in.
Nee, dat is niet mogelijk. Ook al is de woning wellicht niet in een goede staat, een inspectie en deugdelijk onderzoek is een wettelijk vereiste.
Een aantal valkuilen waar mensen vaak intrappen bij het aanvragen van een energielabel zijn:
De tijdsduur van een inspectie is afhankelijk van het type woning, dit zal meestal een half uur (appartement) tot 1,5 uur zijn (hele grote woning).
Ja hoor, bij Label-UP kun je tot 5 werkdagen van tevoren kosteloos je afspraak annuleren.
Je ontvangt het energielabel binnen 5 dagen na de inspectie.
Het definitieve energielabel is geldig voor 10 jaar.
Geen antwoord op je vraag via de FAQ? We kunnen je het beste helpen via het contactformulier van Label-UP. Stel je daar je vraag, dan ontvang je van ons snel een antwoord via de mail of telefoon.
Onze energieadviseurs staan elke werkdag voor je klaar om je vragen te beantwoorden.
Laat je naam en telefoonnummer achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.
Door dit formulier in te dienen ga je akkoord met onze en privacy policy.
Maak een afspraak om teruggebeld te worden
Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.