Label-UP logo

Dakisolatie: de onmisbare stap in verduurzaming van je woning

Dakisolatie is een onmisbaar onderdeel van elk verduurzamingsproces. Het verhoogt wooncomfort, vermindert energieverbruik en verhoogt de waarde van je woning. Maar welk type dakisolatie past het beste bij jouw woning? En wat kost het?

Waarom dakisolatie?

Je hebt misschien weleens gehoord dat warme lucht opstijgt. Het dak is dan ook een cruciaal punt van het huis waar warmte kan ontsnappen. Dakisolatie is dan ook de meest logische vorm van isolatie in het verduurzamingsproces van je woning. Het zorgt ervoor dat de warmte die je met zoveel zorg in je woning hebt opgewekt, ook daadwerkelijk binnen blijft. En dat heeft meerdere voordelen. Zeker in combinatie met andere maatregelen zoals muurisolatie en vloerisolatie.

Gele glaswolisolatie in schuine wand van dakkapel met ramen

Voordelen van dakisolatie

Een goed geïsoleerd dak kan je energierekening drastisch verminderen. Maar er zijn nog meer voordelen. Dit zijn de grootse voordelen van dakisolatie op een rijtje:

  • Energiebesparing: Met een goed geïsoleerd dak verbruik je veel minder energie om je huis warm te houden, vooral tijdens de koude maanden;
  • Kostenbesparing: Minder energieverbruik betekent automatisch een besparing op je energierekening;
  • Duurzaamheid: Minder energie gebruiken betekent ook minder CO2-uitstoot. Zo draag je bij aan een gezondere planeet.

Verschillende soorten dakisolatie

Elke isolatiemethode heeft zijn eigen voordelen en overwegingen. Welke het beste voor jouw situatie is, hangt af van het type dak, je budget en persoonlijke voorkeuren.

1. Dakisolatie platdak

Als je een plat dak hebt, is er speciale isolatie beschikbaar die zowel aan de binnen- als buitenzijde aangebracht kan worden.

  • Warm dak: Hierbij wordt de isolatie aan de buitenzijde van de draagconstructie aangebracht. Dit is de meest gebruikelijke methode omdat het effectief warmteverlies tegengaat en het dak beschermt tegen weersinvloeden.
  • Omgekeerd dak: In deze methode wordt de isolatie bovenop de waterkerende laag geplaatst. Deze techniek wordt vaak gebruikt bij dakterrassen.
2. Zolder isolatie

Als de zolder niet of nauwelijks wordt gebruikt als leefruimte, kan het een goede optie zijn om niet het dak, maar de zoldervloer te isoleren. Dit zorgt ervoor dat de warmte beneden blijft en niet onnodig naar de ongebruikte zolder stroomt.

3. Dak isolatie binnenzijde

Het isoleren van de binnenzijde van het dak is een populaire keuze voor veel huiseigenaren. Dit komt omdat het vaak minder ingrijpend is dan isolatie aan de buitenzijde. Er worden isolatieplaten tegen het binnendak geplaatst, die vervolgens vaak afgewerkt worden met gipsplaten voor een nette uitstraling.

4. Schuin dak isoleren tussen balken

Bij schuine daken kun je isolatie tussen de balken van het dak plaatsen voor een naadloze en efficiënte oplossing.

  • Tussen de dakbalken: Isolatiemateriaal wordt tussen de balken van het dak geplaatst. Dit is een effectieve methode die vaak gekozen wordt vanwege de naadloze integratie in de bestaande structuur.
  • Aan de buitenzijde: Hierbij wordt het isolatiemateriaal aan de buitenzijde van de dakconstructie geplaatst, onder de dakpannen. Dit kan een goede keuze zijn als binnenisolatie geen optie is of als de dakpannen toch vervangen moeten worden.
calculator berekening

Kosten dakisolatie

Wanneer je besluit je dak te isoleren, wil je natuurlijk weten wat dat gaat kosten. De prijs kan variëren afhankelijk van:

  • Het type materiaal dat je kiest. Sommige materialen zijn duurder dan andere;
  • De grootte van het gebied dat je wilt isoleren. Een grotere ruimte betekent meer materiaal en mogelijk meer arbeid;
  • De complexiteit van de klus. Een vloer met veel hoeken en gaten kan meer tijd vergen dan een eenvoudigere vloer;
  • Gemiddeld kunnen de kosten variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro's, afhankelijk van je specifieke situatie.

Warmtescan voor woningen van Label-UP

Onnodig warmteverlies van je woning kan wel honderden euro’s per jaar kosten. Met een warmtescan van Label-UP kun je de problemen in kaart brengen en zorgen voor efficiëntere energiehuishouding.

Stapels muntjes met kleine boompjes erop en een wit huisje met de energielabels

Subsidie voor dakisolatie

Het verduurzamen van woningen wordt sterk aangemoedigd door de overheid. Daarom zijn er regelmatig subsidies beschikbaar voor dakisolatie. Door gebruik te maken van de subsidie dakisolatie, kan de financiële last aanzienlijk verminderd worden. Naast directe subsidies zijn er ook aantrekkelijke energieleningen en belastingvoordelen beschikbaar.

Heb je al een isolatiemaatregel genomen na 1 april 2022? Dan kun je tot wel 15% van de isolatiekosten aan subsidie krijgen. Neem je binnen 24e maanden meer maatregelen? Dan wordt het bedrag voor de eerste ingreep verdubbeld naar ongeveer 30%.

Label-UP helpt je graag bij het opstellen en indienen van je subsidieaanvraag.

Geld lenen voor dakisolatie

Kom je ondanks de subsidie nog steeds geld te kort voor de dakisolatie maatregelen die je in gedachten hebt? Dan zijn er verschillende slimme manieren waarop je geld kunt lenen voor je project. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Vrouw leest boek op zonovergoten balkon vol groene planten

GRATIS verduurzamingsconsult

Geïnteresseerd in dakisolatie? Begin met een grondige evaluatie van je huidige dak. Laat, indien nodig, een expert je dak inspecteren om specifieke behoeften te identificeren. Vervolgens kun je het beste type dakisolatie voor jouw situatie kiezen. En tot slot, werk altijd samen met een gecertificeerde aannemer. Een goede installatie zorgt voor het optimale rendement van je investering.

Om jou (en het klimaat) op weg te helpen, biedt Label-UP nu een GRATIS verduurzamingsconsult ter waarde van €120 aan! Ontdekken hoe jij je woning kunt optimaliseren voor een Energielabel A? Plan vandaag nog je gratis adviesgesprek met ons in.

Kartonnen huisje op grasmat met twee handen eronder
Portret van Rick van Bee, EnergiePrestatie-adviseur
Ik sta voor je klaar

Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.