Label-UP logo

Lening voor het verduurzamen van je woning

Overweeg jij je woning te verduurzamen? Er zijn een aantal slimme manieren waarop jij geld kunt lenen voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Label-UP helpt je op weg.

Milieueffect van het verduurzamen van je woning

Het verduurzamen van je woning gaat verder dan alleen financiële voordelen. Een duurzame woning draagt ook bij aan een beter milieu door het verminderde energieverbruik en CO2-uitstoot. Of je nu kiest voor zonnepanelen, isolatie of andere duurzame maatregelen, elke stap helpt in de strijd tegen klimaatverandering. Je draagt hiermee bij aan een groenere toekomst voor jezelf en volgende generaties.

Gezin staat voor duurzaam huis met zonnepanelen
Kartonnen huisje op grasmat met twee handen eronder

Voordelen van het verduurzamen van je woning met een lening

Investeren in duurzaam wonen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Door het verduurzamen van je woning met een lening, kun je genieten van lagere energierekeningen, een comfortabeler leefklimaat en een toename in de waarde van je huis. Het is een investering die zich op meerdere manieren terugbetaalt.

Overzicht van mogelijkheden:

De duurzaamheidslening

Met behulp van de Duurzaamheidsfinanciering kunnen particulieren bij hun gemeente aankloppen voor een lening vanuit een bijzonder fonds dat wordt beheerd door de SVn. De leningen moeten specifiek gericht zijn op het energie-efficiënt maken van woningen. Denk hierbij aan maatregelen ter besparing van energie, zoals het plaatsen van een efficiënte verwarmingsinstallatie, het aanbrengen van isolatie aan gevels, daken en vloeren, en het installeren van HR++ beglazing. Deze investeringen zorgen voor een afname in energiekosten en verhogen het comfort in huis. Bovendien draagt de verduurzaming van de huidige woningen bij aan de vermindering van de CO2-emissie binnen de gemeente.

SVn

De Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) is een organisatie die zich inzet om de leefbaarheid binnen Nederlandse gemeenten te verbeteren. Dit doen zij door middel van verschillende financieringsregelingen die bijdragen aan diverse maatschappelijke en duurzame doelstellingen, waaronder de verduurzaming van woningen. Voor huizeneigenaren die hun woning willen verduurzamen, kan de SVn verschillende mogelijkheden bieden, waaronder de Duurzaamheidslening.

Klein houten huisje op een groen stuk mos, omringd met varens
Hoog gebouw met veel ramen en groen begroeide muur

Voorwaarden van de duurzaamheidslening

Om je te kwalificeren voor een duurzaamheidslening zijn er specifieke criteria waaraan je moet voldoen. Dit kan gaan om vereisten met betrekking tot je inkomen, de soort verbeteringen die je van plan bent te maken, en de huidige toestand van je woning. Hoewel deze criteria kunnen verschillen, is het essentieel dat het geplande project de energiezuinigheid van je woning verbetert. Je hoeft niet over specialistische kennis te beschikken; de meeste financiële instellingen en banken kunnen je duidelijk informeren over de benodigde stappen.

De lokale overheid legt een regeling vast die de eisen bepaalt waaraan voldaan moet worden om voor de duurzaamheidslening in aanmerking te komen. Deze criteria omvatten onder meer de doelgroep die bediend wordt, het maximale leenbedrag, de soorten energiebesparende maatregelen die geaccepteerd worden, de vereiste zekerheden en de categorisering van het type woning.

Hoe vraag je een duurzaamheidslening aan?

Het proces om een duurzaamheidslening te verkrijgen is minder complex dan je misschien zou verwachten. Gewoonlijk start dit proces met een onderhoud bij je bank of een alternatieve geldverstrekker die deze specifieke lening faciliteert. Je legt je plannen uiteen, toont aan hoe ze bijdragen aan de vergroening van je woning en vult de vereiste documenten in. Er is doorgaans ondersteuning beschikbaar tijdens dit traject, zodat je op een begeleide manier door elke fase van de aanvraag wordt geloodst.

Man en vrouw zitten op de grond in woonkamer en kijken naar een laptop
Groene energielabels A op een label, omringd door groene blaadjes en euromunten

Hoe werkt de duurzaamheidslening

Bij het overdenken van het aangaan van een duurzaamheidslening zijn de financiële aspecten essentieel om te begrijpen. Hieronder vallen zaken zoals de rentepercentages, de termijn van de lening, en eventuele bijkomende kosten. Duurzaamheidsleningen hebben vaak gunstige rentetarieven om je aan te moedigen tot het doen van duurzame investeringen. Het is raadzaam om bij je financieringsinstelling navraag te doen over de exacte details, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.

De Duurzaamheidslening kent een looptijd van 10 jaar voor bedragen tot € 7.500, en een periode van 15 jaar voor hogere bedragen. Het leenbedrag ligt tussen de € 2.500 en € 25.000. De rente wordt bepaald door het 10 of 15 jaar vaste rentetarief van SVn (afhankelijk van de looptijd van de lening), waarbij een korting van 3% wordt toegepast. Deze rente blijft ongewijzigd gedurende de volledige termijn van de lening.

Icoon van gloeilamp met groen plantje erin

Let op!

Wanneer je besluit om een duurzaamheidslening aan te vragen, hoef je dat niet alleen te doen.

Veel kredietverstrekkers bieden ondersteuning en begeleiding tijdens het gehele proces. Van het bespreken van je plannen tot het invullen van de benodigde documentatie.

Je startpunt voor een lening voor het verduurzaming van je woning

Financierings-mogelijkheden bespreken

Voor welke financieringsmogelijkheden kom je in aanmerking?


185

Samen bespreken we voor welke financieringsmogelijkheden je in aanmerking komt;

Je persoonlijke situatie wordt besproken met kenmerken en wensen omtrent de woning;

Documentatie wordt opgesteld in ingediend;

De kosten worden verrekend met de financiering wanneer deze tot stand komt.


Optionele extra: Label-UP regelt de aanvraag van jouw definitieve energielabel na de verduurzamingsmaatregelen.

verduurzamingsadvies icon

GRATIS

verduurzamingsconsult

t.w.v. €95

Bespreek algemene verduurzamingsopties in een videocall met Steven Kramer


Deskundig advies op maat van een gecertificeerde energieprestatie-adviseur;

Bespreek verduurzamingsmogelijkheden in een 20 minuten videocall;

Toelichting op de geschatte kosten;

Toelichting op subsidie- & financieringsmogelijkheden;

Indicatie van de besparingsopties;

Overzicht van het verduurzamingsproces en de offertemogelijkheden.


Optionele extra: in combinatie met een energielabel-aanvraag.

Optionele extra: Label-UP regelt de subsidie- en financieringsaanvragen om jouw woning te helpen verduurzamen.

Verduurzamen met je hypotheek

Gele achtergrond met lichtroze spaarvarkentje

Verscheidene hypotheekaanbieders geven de optie om maatregelen ter bevordering van energiebesparing te integreren in de hypotheek. Hierdoor kunnen kopers die hun woning willen verduurzamen, tot wel 106% van de waarde van de woning lenen.

De volgende energiebesparende ingrepen kunnen in de hypotheek worden opgenomen:

Het extra bedrag voor de hypotheek wordt door de bank in een apart depot geplaatst. De bank zal erop toezien dat dit bedrag daadwerkelijk wordt gebruikt voor de beoogde energiebesparende maatregelen en kan daarbij ook om de bijbehorende aankoopbewijzen vragen.

Mogelijkheden voor extra financiering

  • Voor nog uit te voeren energiebesparende investeringen kun je tot € 9.000 extra lenen;
  • Voor een huis met ten minste een energielabel A++ uitgegeven vóór 1 januari 2015, of een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van niet meer dan 0,6, of een geldig energielabel (minstens A+++) uitgegeven na 1 januari 2021, kun je ook tot € 9.000 extra financieren;
  • Betreft het een nul-op-de-meterwoning met een energieprestatiegarantie van ten minste tien jaar? Dan is het mogelijk om € 25.000 extra te lenen. Indien de woning een ECP0 of lager heeft zonder energieprestatiegarantie, kun je tot € 15.000 extra lenen.

Voor al deze opties geldt de voorwaarde van een minimaal bruto gezinsinkomen van € 33.000. Het aanvullend geleende bedrag wordt niet meegenomen in de inkomenstoets.

Vrouw met hondje op schoot gebruikt glimlachend haar laptop
calculator berekening

Rentekorting op je hypotheek

Heb je een nieuwbouwwoning gekocht of ben je in het bezit van een geldig definitief energielabel van minimaal B of hoger? Dan kom je bij veel grootbanken bij het aangaan van een nieuw rentecontract in aanmerking voor een korting van 0,15% op je hypotheekrente. Dit wordt ook wel duurzaamheidskorting genoemd.

Woning verduurzaming met Label-UP

Bij het verduurzamen van je woning komt veel kijken. Isoleren, warmtepompen, zonnepanelen, subsidies, financiering, verduurzamingsadvies etc. Maar waar begin je? En hoe zorg je ervoor dat je tegen minimale kosten een maximaal verduurzamingsresultaat kunt behalen?

Energielabel aanvragen via LabelUP

Energiebespaarlening

energielabels

De Energiebespaarlening, aangeboden door het Nationaal Warmtefonds, is een financiële regeling die mede mogelijk wordt gemaakt door bijdragen van de Rijksoverheid. Deze lening is ontworpen om energiebesparende ingrepen in bestaande woningen te ondersteunen, zoals het aanbrengen van isolatie of de aankoop van een energie-efficiënte hr-ketel.

Leningen van het Nationaal Warmtefonds kunnen oplopen tot € 27.000 en hebben een looptijd van 7, 10, 15 of 20 jaar, al naar gelang het geleende bedrag. Er zijn specifieke uitzonderingen zoals het 'Zeer energiezuinige pakket', dat maximaal € 54.000 bedraagt, en 'Nul op de Meter', waarbij tot € 71.000 geleend kan worden; beide hebben ook een mogelijke looptijd van 7, 10, 15 of 20 jaar. De rente die over de lening wordt berekend, varieert afhankelijk van de gekozen looptijd.

Overige financiëringsopties voor verduurzaming van woningen

1. Groene Leningen via GreenLoans:

GreenLoans biedt speciale leningen aan huiseigenaren die hun huis energiezuiniger willen maken. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de aankoop en installatie van zonnepanelen, het isoleren van spouwmuren of het plaatsen van een warmtepomp. GreenLoans is een volledige dochteronderneming van ABN AMRO. De leningen hebben een looptijd die varieert van 5 tot 15 jaar, wat flexibiliteit biedt aan de kredietnemer.

2. Duurzame Monumenten Lening:

Deze specifieke, laagrentende lening, met een maximale looptijd van 30 jaar, is bedoeld voor eigenaren van rijksmonumenten die willen investeren in energiebesparende maatregelen. De hoogte van de lening wordt bepaald door de investering in groene maatregelen, zoals vastgelegd in de Verklaring Energiebesparing Rijksmonument. Een hypotheekrecht op het monument dient als zekerheid. Deze lening stimuleert monumenteigenaren om hun eigendommen duurzamer te maken zonder het erfgoed te schaden.

3. BKR-registratie van Leningen:

Het is belangrijk op te merken dat alle genoemde leningen worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) als aflopend krediet. Deze registratie kan invloed hebben op de mogelijkheid om in de toekomst andere leningen of hypotheken af te sluiten. Dit is een standaardprocedure om de financiële verantwoordelijkheid van de kredietnemer te waarborgen.

4. Duurzame Hypotheken:

Er zijn inmiddels flink wat banken die duurzame hypotheken aanbieden.

  • Zo heeft de Rabobank het Rabo Groendepot, een bouwdepot speciaal voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Met het Rabo Groendepot mag je zelf kiezen welke energiebesparende maatregelen je neemt en betaalt uit het bouwdepot. Hierbij krijg je 2 jaar een rekening tot je beschikking waarmee je verbouwingen kunt betalen die je woning verduurzamen.
  • Andere voorbeelden zijn Florius en ABN AMRO, zij hebben voor zowel nieuwe als bestaande klanten duurzame opties, variërend van € 5.000 tot € 25.000. De looptijden zijn 5, 10 en 15 jaar vast, en de rentevast periode komt overeen met de looptijd. Er worden geen extra risicokosten in rekening gebracht, wat deze optie aantrekkelijker maakt.
  • De ASR Verduurzamingshypotheek heeft een vaste looptijd van 15 jaar, en het maximale leenbedrag is € 25.000, tot 106% van de marktwaarde. Klanten hebben de keuze tussen een variabele rente of een vaste rente voor 15 jaar. Net als bij de andere duurzame hypotheken, wordt er geen risico-opslag in rekening gebracht. Het bouwdepot is geldig voor 24 maanden, wat flexibiliteit biedt bij de uitvoering van de energiebesparende maatregelen.

Deze financiële producten illustreren de groeiende trend en steun van financiële instellingen om de verduurzaming van de Nederlandse woningmarkt te bevorderen. Informeer bij jouw bank naar de mogelijkheden.

Rechtstreeks contact met een energieadviseur?

Onze energieadviseurs staan elke werkdag voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

Wij bellen je terug

Laat je naam en telefoonnummer achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

Door dit formulier in te dienen ga je akkoord met onze en privacy policy.

Terugbelverzoek

Maak een afspraak om teruggebeld te worden

Portret van Rick van Bee, EnergiePrestatie-adviseur
Ik sta voor je klaar

Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.