Muurisolatie speelt een cruciale rol in het creëren van een energiezuinige en comfortabele leefomgeving. Maar wat kost dat nu eigenlijk? En welk type muurisolatie is geschikt voor jouw woning?
Muurisolatie is niet enkel een modern bouwconcept; het is een cruciale stap richting een energiezuinig en comfortabel huis. De voordelen strekken zich uit van energiebesparing tot verhoogd wooncomfort. Zeker in combinatie met andere maatregelen zoals vloerisolatie of dakisolatie. Op deze pagina verkennen we verschillende soorten muurisolatie en bieden we inzicht in de kosten en overwegingen voor jouw woning.
Het grootste voordeel van muurisolatie is energiebesparing. Goed geïsoleerde muren kunnen je energierekening drastisch verminderen. Daarnaast verhoogt het je wooncomfort en draagt het bij aan de waardevermeerdering van je huis. Dit zijn de grootse voordelen van muurisolatie op een rij:
Wanneer je huis is opgebouwd met een binnen- en buitenmuur met een tussenliggende ruimte, heb je een spouw. Spouwmuurisolatie vult deze tussenliggende ruimte met isolerend materiaal. Deze isolatie beperkt warmteverlies en helpt je huis zijn temperatuur langer vast te houden, waardoor je minder hoeft te stoken. Het is een relatief eenvoudige en vaak goedkopere isolatiemethode.
Als het isoleren van de spouw niet mogelijk is, kun je overwegen om de binnenkant van je buitenmuren te isoleren. Dit proces gebruikt isolerende panelen of rollen die op de binnenmuren worden aangebracht. Hoewel dit ruimte kan innemen en het interieur enigszins kan veranderen, kan de energie-efficiëntie verbeteren, vooral bij oudere huizen zonder spouw.
Buitenmuurisolatie houdt in dat er isolerende panelen aan de buitenkant van je huis worden bevestigd, die vervolgens worden afgewerkt met pleisterwerk of een andere afwerking. Dit proces kan de esthetiek van je huis veranderen, maar het biedt uitstekende thermische prestaties en kan het uiterlijk van een verouderd huis moderniseren.
Spouwmuurisolatie is vaak een van de meest kostenefficiënte isolatiemethoden. De prijs is afhankelijk van de oppervlakte en het type isolatiemateriaal. Over het algemeen kan je binnen een paar jaar de investering terugverdienen via energiebesparing. Daarnaast zijn er regelmatig subsidies of andere financiële voordelen beschikbaar.
Binnen- en buitenmuurisolatie kunnen iets duurder zijn vanwege de complexiteit en de materialen. De terugverdientijd kan langer zijn, maar de besparingen op de lange termijn zijn vaak groter, vooral bij huizen die veel warmte verliezen.
De Nederlandse overheid heeft verschillende maatregelen genomen om het verduurzamen van je woning een stuk aantrekkelijker te maken. Zo is bijvoorbeeld de campagne “Energie besparen doe je nu” gelanceerd met een budget van maar liefst €350 miljoen.
Dankzij deze campagne kun je sinds 1 januari 2022 een subsidie tot wel 30% krijgen voor het verduurzamen van je woning. Heb je al een isolatiemaatregel genomen na 1 april 2022? Dan kun je tot wel 15% van de isolatiekosten aan subsidie krijgen. Neem je binnen 24e maanden meer maatregelen? Dan wordt het bedrag voor de eerste ingreep verdubbeld naar ongeveer 30%.
Label-UP helpt je graag bij het opstellen en indienen van je subsidieaanvraag.
Kom je ondanks de subsidie nog steeds geld te kort voor de verduurzamingsmaatregelen die je in gedachten hebt? Dan zijn er verschillende slimme manieren waarop je geld kunt lenen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.
Om jou (en het klimaat) op weg te helpen, biedt Label-UP nu GRATIS verduurzamingsconsult ter waarde van €120 aan! Ontdekken hoe jij je woning kunt optimaliseren voor een Energielabel A? Plan vandaag nog je gratis adviesgesprek met Steven.
Onze energieadviseurs staan elke werkdag voor je klaar om je vragen te beantwoorden.
Laat je naam en telefoonnummer achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.
Door dit formulier in te dienen ga je akkoord met onze en privacy policy.
Maak een afspraak om teruggebeld te worden
Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.