Label-UP logo

Subsidie verduurzamen woning

Subsidie verduurzamen woning

Je woning verduurzamen is tegenwoordig een enorm hot topic, maar het kan al snel behoorlijk in de kosten lopen. Om de maatregelen een stuk aantrekkelijker te maken, heeft de overheid de campagne “Energie besparen doe je nu” gelanceerd met een budget van maar liefst €350 miljoen.

Dankzij deze campagne kun je sinds 1 januari 2022 een subsidie tot wel 30% krijgen voor het verduurzamen van je woning. Heb je al een isolatiemaatregel genomen na 1 april 2022? Dan kun je tot wel 15% van de isolatiekosten aan subsidie krijgen. Neem je binnen 24e maanden meer maatregelen? Dan wordt het bedrag voor de eerste ingreep verdubbeld naar ongeveer 30%.

Subsidie energielabel

Voor het aanvragen van een energielabel kun je helaas geen subsidie krijgen. Wel zijn er veel andere mogelijkheden om subsidies te krijgen voor verduurzaming van je woning. Zo beloont de overheid het bewust omgaan met het energieverbruik van je woning. Dit werkt uiteindelijk dubbel in het voordeel van je portemonnee.

energielabels aanvragen online

ISDE: de landelijke verduurzaming subsidie

Ben je van plan om je woning te verduurzamen? Dan kom je vanaf 24 januari 2023 in aanmerking voor een subsidie van de overheid voor de energiebesparende maatregelen. Welke maatregelen in aanmerking komen kun je checken bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Met de ISDE (landelijke investeringssubsidie) kun je tot 2030 subsidie krijgen voor:

 • Zonneboilers;
 • (Hybride) warmtepompen;
 • Isolatiemaatregelen;
 • Aansluitingen op een warmtenet;
 • Een elektrische kookvoorziening.

Om in aanmerking te komen voor subsidie voor het verduurzamen van je woning van de ISDE, zijn twee belangrijke voorwaarden: je moet eigenaar zijn van de koopwoning die je gaat verduurzamen en de woning moet je hoofdverblijf zijn.

Groene energielabels A op een label, omringd door groene blaadjes en euromunten

Voorwaarden subsidie verduurzamen woning

Andere voorwaarden waaraan je moet voldoen om subsidie te krijgen voor het verduurzamen van je woning zijn erg complex. Label-UP helpt je daarom graag bij de aanvraagprocedure. Subsidies kunnen soms oplopen tot wel 10.000 euro, dus het is zeker de moeite waard om de mogelijkheden te verkennen.

NEN2580 meetrapport door LabelUP

Energiebesparende maatregelen

In het jaar 2023 wordt een budget van € 350 miljoen toegekend voor investeringen in onder meer warmtepompsystemen (inclusief hybride), zonneboilers, en isolatieverbeteringen.

Hybride warmtepomp subsidie

Wanneer je een hybride warmtepomp gaat aanschaffen, kom je in aanmerking voor een subsidie van ten minste € 500. Dit bedrag kan zelfs oplopen tot € 2.500, afhankelijk van het gekozen type warmtepomp. Er zijn diverse voorwaarden verbonden aan deze subsidie, zoals:

 • Je moet eigenaar zijn van de woning en er je hoofdverblijf hebben;
 • Het moet gaan om een nieuw, ongebruikt warmtepompsysteem, geen tweedehands product;
 • De installatie moet plaatsvinden in een woning die gebouwd is voor 1 januari 2019, of de omgevingsvergunning moet voor 1 juli 2018 zijn aangevraagd;
 • De installatie moet worden uitgevoerd door een erkende installateur, zelf installeren is niet toegestaan;
 • Je moet in het bezit te zijn van de factuur en het betaalbewijs van de warmtepomp;
 • De subsidie moet binnen 24 maanden na installatie worden aangevraagd.

Isolatie subsidie

Voor 2023 is er tevens een subsidie beschikbaar wanneer je een isolatiemaatregel neemt. Je ontvangt ongeveer 15% van de kosten terug. Als je binnen 24 maanden extra maatregelen treft, kan de subsidie zelfs verdubbelen naar 30% van de isolatiekosten. Deze regeling geldt alleen voor de originele afmetingen van de woning en niet voor uitbreidingen zoals een aanbouw of dakkapel.

Zonneboiler subsidie

In 2023 is het mogelijk om tot 30% subsidie te ontvangen bij aankoop en installatie van een zonneboiler. De subsidie is afhankelijk van merk en type. Voor een overzicht kun je de RVO-website raadplegen. Er gelden voorwaarden die vergelijkbaar zijn met de subsidie voor hybride warmtepompen.

BTW verlaging op zonnepanelen

Vanaf 1 januari 2023 is er geen btw meer verschuldigd op zonnepanelen. Dit omvat de kosten voor de aankoop, installatie, kabels, montagemateriaal en omvormers. Voor bedrijven blijft het 21% btw-tarief wel gelden. Dit kan met de omzetbelastingaangifte worden teruggevorderd.

Steven Kramer

Algemeen directeur bij Label-UP

Persoonlijke begeleiding bij je

subsidieaanvraag

Begeleiding bij je subsidieaanvraag van A tot Z door onze algemeen directeur;

We analyseren welke onderdelen voor subsidie in aanmerking komen;

Wij stellen de documentatie op en dienen de aanvraag in;

Betaal 9% van het subsidiebedrag voor de begeleiding (minimaal €195 incl. BTW).

Optionele extra: in combinatie met een energielabel-aanvraag

verduurzamingsadvies icon
Vraag hier begeleiding bij je subsidieaanvraag aan

Vanaf €195

incl. BTW

Vul dit formulier in en dan nemen wij zo snel mogelijk contact op voor je aanvraag

Door dit formulier in te dienen ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacy policy.

SEEH en SVVE

Subsidie voor energiebesparing in eigen huis (SEEH) is vanaf 22 december 2022 gesloten. De Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE) is daarvoor in de plaats gekomen sinds 23 januari 2023.

Via SVVE kun je een aanvraag doen voor subsidie voor vereniging van eigenaren (VvE), woonverenigingen en wooncoörperaties bij:

 • Energieadvies;
 • Verduurzamingsmaatregelen;
 • Oplaadpuntenadvies.

Wanneer je als VvE meerdere woningen wilt verduurzamen, kun je ook een aanvraag doen voor isolatie of andere energiebesparende maatregelen zoals het installeren van een zonneboilers, warmtepompen of aansluiting op het warmtenet.

Rijtje twee-onder-één-kap-woningen met zonnepanelen op het dak

Advies bij subsidie

Wanneer je van plan bent je woning te verduurzamen, maar geen idee hebt waar je moet beginnen, kun je altijd bellen of mailen naar ons. Wij hebben adviseurs voor je klaar staan die gratis verduurzamingsadvies geven en een haarfijn beeld kunnen schetsen van de maatregelen die getroffen kunnen worden in je woning.

Gele achtergrond met lichtroze spaarvarkentje

Energielabelhulp van Label-UP

Heeft jouw woning nog geen energielabel? Vraag dan snel je energielabel aan bij Label-UP. We bieden ook adviestrajecten aan om je te helpen je kantoor tegen minimale kosten naar een groener energielabel te brengen. Goed voor de planeet en je portemonnee. Meer weten over hoe onze verduurzamingservice in z’n werk gaat?

Energielabel aanvragen via LabelUP
Portret van Rick van Bee, EnergiePrestatie-adviseur
Ik sta voor je klaar

Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.