Label-UP logo

Vloerisolatie: voor energiezuinig wonen

Goed geïsoleerde vloeren kunnen je energierekening drastisch verminderen. Daarnaast verhoogt vloerisolatie je wooncomfort en draagt het bij aan de waardevermeerdering van je huis. Dit is alles wat je moet weten over vloerisolatie.

Waarom vloerisolatie?

Je hebt misschien wel eens gehoord van vloerisolatie, maar wat is het precies en waarom zou je het overwegen? Vloerisolatie is het proces van het isoleren van de vloer van een woning om warmteverlies te minimaliseren en comfort te verhogen. Dit betekent dat je in de winter warm blijft en in de zomer koel. Bovendien kan het je helpen om flink te besparen op je energierekening. Zeker als je het combineert met muurisolatie of dakisolatie. Daarnaast kan het de waarde van je huis verhogen, mocht je in de toekomst overwegen te verkopen.

Voordelen van vloerisolatie

Goed geïsoleerde vloeren kunnen je energierekening drastisch verminderen. Daarnaast verhoogt vloerisolatie je wooncomfort en draagt het bij aan de waardevermeerdering van je huis. Dit zijn de grootse voordelen van vloerisolatie op een rijtje:

  1. Energiebesparing: Een van de grootste voordelen van vloerisolatie is de besparing op energiekosten. Door het verminderen van warmteverlies via de vloer kan de behoefte aan verwarming afnemen, wat leidt tot lagere energierekeningen.
  2. Verhoogd comfort: Een geïsoleerde vloer voelt warmer aan de voeten, wat bijdraagt aan een algeheel comfortabeler gevoel in de woning. Dit kan vooral merkbaar zijn tijdens koudere maanden.
  3. Vochtregulatie: Vloerisolatie kan helpen om de vochtigheid in huis te verminderen, vooral als de isolatie wordt gecombineerd met een vochtscherm. Dit kan problemen zoals schimmelgroei en houtrot voorkomen.
  4. Verhoogde woningwaarde: Huizen met goede isolatie kunnen een hogere marktwaarde hebben, omdat ze als energiezuiniger en comfortabeler worden beschouwd.
  5. Geluidsreductie: Naast thermische isolatie kan vloerisolatie ook helpen bij het verminderen van geluidsoverdracht, waardoor je woning stiller wordt, vooral als deze aan een drukke straat ligt of in een rumoerige omgeving.

Verschillende soorten vloerisolatie

Het kiezen van de juiste soort vloerisolatie voor jouw woning kan een uitdaging zijn. Ieder type vloerisolatie heeft verschillende voor- en nadelen.

Pur-schuim (polyurethaanschuim)

Een schuim dat rechtstreeks onder de vloer wordt gespoten. Het vult alle kieren en gaten en biedt een hoge isolatiewaarde. Ideaal voor woningen met veel kieren of onregelmatigheden.

EPS-parels (geëxpandeerd polystyreen)

Dit zijn kleine bolletjes die worden gebruikt om kruipruimtes te vullen. Ze zijn licht en makkelijk te plaatsen, vooral als er beperkte ruimte is.

Glaswol of steenwol

Dit zijn isolatiematerialen in de vorm van dekens of rollen. Ze zijn zacht, flexibel en eenvoudig op maat te snijden. Ze zijn vooral handig voor grotere, open ruimtes.

Isolatieplaten

Deze platen zijn stevig en worden vaak gebruikt voor de bovenkant van een vloer. Ze zijn er in verschillende materialen zoals XPS en PIR.

Gele achtergrond met lichtroze spaarvarkentje

Kosten vloerisolatie

Wanneer je besluit je vloer te isoleren, wil je natuurlijk weten wat dat gaat kosten. De prijs kan variëren afhankelijk van:

  • Het type materiaal dat je kiest. Sommige materialen zijn duurder dan andere.
  • De grootte van het gebied dat je wilt isoleren. Een grotere ruimte betekent meer materiaal en mogelijk meer arbeid.
  • De complexiteit van de klus. Een vloer met veel hoeken en gaten kan meer tijd vergen dan een eenvoudigere vloer.
  • Gemiddeld kunnen de kosten variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro's, afhankelijk van je specifieke situatie.

Warmtescan voor woningen van Label-UP

Onnodig warmteverlies van je woning kan wel honderden euro’s per jaar kosten. Met een warmtescan van Label-UP kun je de problemen in kaart brengen en zorgen voor efficiëntere energiehuishouding.

Stapels muntjes met kleine boompjes erop en een wit huisje met de energielabels

Subsidie voor vloerisolatie

Het goede nieuws is dat er mogelijkheden zijn om financiële ondersteuning te krijgen voor je vloerisolatie project. De overheid biedt vaak subsidies aan om huiseigenaren aan te moedigen hun huizen energiezuiniger te maken. Deze subsidies kunnen een deel van de kosten dekken.

Heb je al een isolatiemaatregel genomen na 1 april 2022? Dan kun je tot wel 15% van de isolatiekosten aan subsidie krijgen. Neem je binnen 24e maanden meer maatregelen? Dan wordt het bedrag voor de eerste ingreep verdubbeld naar ongeveer 30%.

Label-UP helpt je graag bij het opstellen en indienen van je subsidieaanvraag.

Geld lenen voor vloerisolatie

Kom je ondanks de subsidie nog steeds geld te kort voor de vloerisolatie maatregelen die je in gedachten hebt? Dan zijn er verschillende slimme manieren waarop je geld kunt lenen voor je project. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Vrouw leest boek op zonovergoten balkon vol groene planten

GRATIS verduurzamingsconsult

Nu je meer weet over vloerisolatie, is het tijd om de volgende stappen te plannen. Zorg ervoor dat je het juiste materiaal kiest dat past bij jouw woning en behoeften. Een goede isolatie is een investering in comfort, energiebesparing en de waarde van je woning.

Om jou (en het klimaat) op weg te helpen, biedt Label-UP nu een GRATIS verduurzamingsconsult ter waarde van €120 aan! Ontdekken hoe jij je woning kunt optimaliseren voor een Energielabel A? Plan vandaag nog je gratis adviesgesprek met ons in.

Vrouw met zonnebril in groen shirt houdt een blad van een plant voor zich uit richting de camera
Portret van Rick van Bee, EnergiePrestatie-adviseur
Ik sta voor je klaar

Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.