Op 1 juli 2024 is de Wet Betaalbare Huur van Hugo de Jonge in werking gegaan. Voor veel verhuurders is er nog veel onduidelijkheid of hun woning(en) wel of niet in de vrij sector vallen. Lees hier wat je nu kunt doen.
In de meeste gevallen kan met minimale kleine aanpassingen de woning (weer) in de vrije sector vallen. Vooral wanneer er verduurzamingsmaatregelen worden doorgevoerd, aangezien deze de meeste impact hebben op de puntentelling.
Uitkomst: Tessa (38) uit Utrecht kon haar appartement in de vrije sector verhuren
Tessa heeft een appartement van 60m² in Utrecht met een oud energielabel (2019) en is voornemens om het appartement volgend jaar te verhuren wanneer zij en haar vriend gaan verhuizen. Tessa kan alleen het appartement gaan verhuren wanneer de woning in de vrije sector valt, anders loont het financieel niet. Tessa had zelf al een proefberekening gedaan en vermoedde dat de woning mogelijk in de vrije sector zou vallen, maar daar moest dus nog door een specialist in detail naar worden gekeken.
Deze dienst is een totaaloplossing als je zo snel mogelijk wilt verhuren in de vrije sector: Tessa regelde alle officiële documentatie in 1x om haar woning in de vrije sector te gaan verhuren.
Je krijgt direct toegang tot de whitepaper waarin je leest over hoe je je woning verhuurd met zekerheid in de vrije sector. Want, wil je jouw huurwoning(en) in de vrije sector gaan verhuren? Dan is het van groot belang dat je eerst een WWS vrije sector analyse laat uitvoeren om te bepalen of de woning(en) in de huidige staat al in de vrije sector vallen. In deze whitepaper lees je de casus van Tessa en hoe de WWS vrije sector analyse haar hielp.
Uitkomst: Roelof voorkwam dat zijn woning uit de vrije sector viel en hij het moest verkopen
Roelof heeft in 2020 voor zijn studerende dochter een appartement gekocht in Amsterdam (57m²) en zij gaat binnenkort het appartement verlaten. Roelof wil de woning in de vrije sector gaan verhuren, maar vermoed dat de woning eerst geoptimaliseerd moet worden en heeft daarom voor het WWS Optimalisatie Adviespakket gekozen.
Deze dienst is een totaaloplossing als je direct aan de slag wilt om een woning te optimaliseren voor de vrije sector. Roelof regelde alle officiële documentatie + concreet stappenplan en ondersteuning hoe je een woning zo snel mogelijk optimaliseert tegen minimale kosten.
Je krijgt direct toegang tot de whitepaper waarin je leest over hoe het proces van een woning optimaliseren voor de vrij sector werkt en hoe dat voor Roelof uitpakte.
Uitkomst: Henk (52) uit Arnhem heeft zijn documentatie effectief en juridisch zeker voor elkaar
Henk heeft een ruime eengezinswoning van 147m² in Arnhem die hij wil verhuren. De woning heeft energielabel B en een WOZ-waarde van EUR 411.000. Henk wist niet de exacte puntentelling, maar was er wel zeker van dat de woning in de vrije sector viel en omdat het energielabel vorig jaar al geüpdatet was nadat de zonnepanelen waren geplaatst, kon Henk dus volstaan met een huurpuntentelling + NEN-2580 meting (deze was er namelijk nog niet).
Deze gecombineerde dienst is voor als je de huurpuntentelling nodig hebt en er geen recente NEN 2580 meting is. Het resultaat voor Henk was een accurate en objectieve meting + documentatie die discussies voorkomt met huurders/huurcommissie.
Je krijgt direct toegang tot de whitepaper waarin je leest over hoe het proces van WWS huurpuntentelling + NEN 2580 verloopt en hoe dat voor Henk uitpakte.
Uitkomst: Pieter (48) uit Rotterdam kreeg snel de benodigde documentatie om het appartement te verhuren in de vrije sector
Pieter heeft een fraaie penthouse in Rotterdam van 132m² en wilde het appartement gaan verhuren aan een expat met gezin, omdat hij zelf voor drie jaar naar het buitenland gaat. Vorig jaar heeft Pieter zijn energielabel laten updaten en een NEN-2580 meting laten opstellen en op basis van het GBO, energielabel en WOZ-waarde is Pieter 100% zeker dat de woning in de vrije sector valt. Het enige wat hij nog nodig heeft is de huurpuntentelling, want vanaf 2025 ben je ook altijd verplicht om een huurpuntentelling aan het huurcontract toe te voegen.
Pieter vroeg bij ons een huurpuntentelling aan. Wij voerden een inspectie op locatie uit en Pieter ontving ontvangt een WWS-Rapportage met huurpuntentelling conform wettelijke richtlijnen, inclusief de bijbehorende bewijslast (foto’s).
Je krijgt direct toegang tot de whitepaper waarin je leest over hoe het proces van de huurpuntentelling werkt en hoe dat voor Pieter uitpakte.
100% vrijblijvend en gratis
Gino Annokkee
WWS & Vrije-sector-expert
Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.