Label-UP logo

Warmteverliesberekening

Wat is een warmteverliesberekening ?

Een warmteverliesberekening is een berekening die gebruikt wordt om te bepalen hoeveel warmte er verloren gaat in een gebouw. Hierbij wordt gekeken naar onder andere de isolatie, de ventilatie en de grootte van het gebouw. Deze berekening is vooral belangrijk bij het ontwerpen van een verwarmingssysteem, omdat dit systeem moet worden aangepast aan de hoeveelheid warmte die nodig is om het gebouw op de gewenste temperatuur te houden.

Een warmteverliesberekening wordt ook gebruikt bij het bepalen van de energieprestatie van een gebouw en het opstellen van een energielabel.

calculator berekening

Warmteverlies woning

Warmteverlies in een woning kan op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door slechte isolatie, kieren en naden in deuren en ramen, of door een verouderd verwarmingssysteem. Deze factoren kunnen leiden tot hogere energiekosten en een minder comfortabel binnenklimaat.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om warmteverlies tegen te gaan, zoals:

– Verbeteren van de isolatie van muren, daken en ramen;

– Afdichten van kieren en naden in deuren en ramen door middel van tochtstrips;

– Vervangen van een verouderd verwarmingssysteem.

Een warmteverliesberekening kan inzicht geven in de hoeveelheid warmte die verloren gaat, waardoor gerichte maatregelen genomen kunnen worden om het comfort te verbeteren en de energierekening te verlagen. Wat uiteindelijk weer kan leiden tot een beter energielabel voor je woning.

Waar verlies je de meeste warmte in huis?

In huizen gaat de meeste warmte vaak verloren door slechte isolatie, kieren in deuren en ramen en verouderde verwarmingssystemen. Slechte isolatie komt voornamelijk voor bij oude huizen met enkel glas of ongeïsoleerde muren, waardoor er veel warmte verloren gaat. Kieren in deuren en ramen ontstaan door slijtage of verkeerde plaatsing en kunnen een enorme invloed hebben op de temperatuur in huis. Verouderde verwarmingssystemen zijn vaak inefficiënt en verbruiken meer energie dan nodig. Door de isolatie te verbeteren en verouderde verwarmingssystemen te vervangen, kan veel warmteverlies worden voorkomen.

Man op ladder installeert spouwmuurisolatie in woning

Wat valt onder een warmteverliesberekening?

Het is belangrijk om het warmteverlies in je huis te laten berekenen door experts omdat zij de nodige kennis en ervaring hebben om de meest nauwkeurige resultaten te leveren. Een professionele warmteverliesberekening houdt rekening met verschillende factoren.

  • Lokale klimaatgegevens;
  • De oriëntatie van het gebouw;
  • De gebruikte bouwmaterialen;
  • Andere factoren die de warmteoverdracht beïnvloeden.


Door deze gegevens te gebruiken, kunnen experts een op maat gemaakte oplossing bieden die perfect past bij jouw specifieke situatie. Dit kan leiden tot een vermindering van het warmteverlies en een verbetering van het comfort in huis.

Man en vrouw staan lachend in woning naar tablet te kijken

Wanneer moet je een warmteverliesberekening laten maken?

Een warmteverliesberekening is essentieel als je wilt weten hoeveel warmte je huis verliest en wat je kunt doen om je energierekening te verlagen en het wooncomfort te verhogen. Bij de aanschaf van een nieuwe warmtepomp is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten hoeveel warmte er verloren gaat, zodat je de juiste maatregelen kunt nemen om je huis efficiënter te verwarmen. Ook kan een nauwkeurige berekening voorkomen dat je een warmtepomp koopt die te krachtig of juist te zwak is, zodat je niet onnodig veel geld uitgeeft aan energie. Andere situaties waarin het nuttig kan zijn om een warmteverliesberekening te laten uitvoeren, zijn bijvoorbeeld bij renovatie van een woning of bij de installatie van zonnepanelen.

Kosten warmteverliesberekening

Bij www.labelup.nl kun je terecht voor een warmteverliesberekening voor €149 excl. btw. Deze berekening is gebaseerd op de NEN 7120 norm en is inclusief een adviesrapport.

Stapels muntjes met kleine boompjes erop en een wit huisje met de energielabels

Warmteverliesberekening laten maken door experts

Bij Label-UP bieden we professionele warmteverliesberekeningen aan voor een betaalbare prijs. Je kunt ons contactformulier invullen om een ​​offerte aan te vragen en een afspraak in te plannen. Onze experts zullen ervoor zorgen dat je de meest nauwkeurige berekening krijgt om je huis comfortabel te verwarmen.

Energielabelhulp van Label-UP

Heeft jouw woning nog geen energielabel? Vraag dan snel je energielabel aan bij Label-UP. We bieden ook adviestrajecten aan om je te helpen je woning tegen minimale kosten naar een groener energielabel te brengen. Goed voor de planeet en je portemonnee. Meer weten over hoe onze verduurzamingservice in z’n werk gaat?

Energielabel aanvragen via LabelUP
Portret van Rick van Bee, EnergiePrestatie-adviseur
Ik sta voor je klaar

Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.

Deze site gebruikt functionele, analytische en tracking cookies en externe scripts om je beleving te verbeteren. Meer info.