Label-UP logo

Welk energielabel heeft mijn huis?

Sinds 1 januari 2021 geldt de wettelijke verplichting om een energielabel te kunnen tonen op het moment dat je een woning verhuurt of verkoopt. Dit geldt voor alle soorten woningen: appartementen, recreatiewoningen, bestaande woningen, nieuwbouwwoningen, etc. Weet jij welk energielabel jouw huis heeft?

Wat is mijn energielabel?

Wil je gemakkelijk ontdekken welk energielabel jouw woning heeft? Je kunt heel eenvoudig je energielabel checken bij Label-UP. Met onze gratis "energielabel checken" tool, weet je binnen een paar kliks wat het energielabel van jouw huis is.

Vul in de zoekbalk je postcode en huisnummer in en klik op de knop 'zoeken'. Je krijgt vervolgens direct te zien wat het energielabel van je huis is, wanneer het is geregistreerd en hoelang het nog geldig is.

Krijg je in plaats daarvan de melding "Er is geen registratie gevonden?", dan heeft je woning nog geen energielabel. Lees hieronder wat je kunt doen om toch een idee te krijgen van het energieverbruik van je woning.

Gratis je energielabel checken

Gratis, gemakkelijk en snel ontdekken wat het energielabel van jouw huis is? Dat kan met de online energielabel tool van Label-UP.

Man en vrouw zitten op de grond in woonkamer en kijken naar een laptop

Hoe kom ik aan een definitief energielabel?

Staat er nog geen energielabel geregistreerd voor je huis, maar ben je van plan om de woning te gaan verhuren of verkopen? Dan is het alsnog van belang om een definitief energielabel aan te vragen.

Dat kan snel een eenvoudig bij Label-UP:

1) Ga naar energielabel aanvragen en kies je soort woning;

2) Vul het bijbehorende aanvraagformulier in;

3) Wij bellen je om een afspraak te maken.

Vervolgens zullen wij samen met jou een geschikt moment uitzoeken waarop een van onze inspecteurs bij je langskomt. Onze inspecteur kijkt onder andere naar de isolatie van gevels, vloeren & daken en welke installaties (warmtepomp, zonnepanelen) je hebt.

Vervolgens wordt al deze informatie door ons verwerkt en ontvang je binnen vijf werkdagen het energielabel van de woning.

Man en vrouw staan lachend in woning naar tablet te kijken

Huidig energielabel verbeteren

Heb je al een energielabel, maar ben je ontevreden over de duurzaamheid ervan? Maak dan samen met Label-UP een plan om je woning te verduurzamen. Je kunt al snel een beter energielabel krijgen door het isoleren van je gevels, dak of vloer. Ook het investeren in zuinigere installaties, zoals een warmtepomp of zonnepanelen kan erg gunstig zijn voor het energielabel.

Wat kost een energielabel aanvragen?

Wil je weten wat de kosten van een energielabel zijn? Dat hangt af van onder andere het formaat van je huis. Hoe meer m² je woning is, hoe langer onze inspecteur werk heeft, hoe duurder het energielabel wordt. Vind een overzicht van alle tarieven op onze prijzenpagina.

Veelgestelde vragen over energielabel checken

Is mijn energielabel correct?

Indien het energielabel van je woning voor 1 januari 2021 is afgegeven dan is er een grote kans dat het energielabel niet correct is. Tot 1 januari 2021 was er namelijk nog geen inspectie verplicht door een gecertificeerd adviseur. Energielabels opgesteld door eigenaar-bewoners zijn vrijwel nooit correct en vaak lager dan terecht is.


Wat is het voordeel van een goed energielabel?

Er zijn vele voordelen aan een goed energielabel, maar de belangrijkste voordelen zijn: (1) rentekorting op je hypotheek bij een B/A label, (2) woningwaarde neemt aanzienlijk toe, (3) lagere energierekening; en (4) beter voor het klimaat.


Hoe kan ik mijn energielabel berekenen?

Het berekenen van een energielabel is een ingewikkeld proces dat alleen door een gecertificeerd EP-Adviseur gedaan kan en mag worden. Schakel dus altijd een professional in wanneer je een energielabel nodig hebt.


Hoeveel geld kan ik besparen met een goed energielabel?

Wanneer je B / A label hebt, kun je bij de meeste banken een rentekorting krijgen oplopend t/m 0.20%. Bij een gemiddelde woning scheelt dat al snel €600,- tot €1.000,- per jaar.


Hoe vraag ik een energielabel aan?

Neem contact op met een gecertificeerde EP-Adviseur, plan een afspraak in voor de inspectie en ontvang binnen 5 werkdagen je energielabel.

Regel vandaag nog je energielabel

Portret van Rick van Bee, EnergiePrestatie-adviseur
Ik sta voor je klaar

Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.