Label-UP logo

Woning verduurzaming

Woning verduurzaming

Bij de verkoop van je huis ben je verplicht om een energielabel te laten zien. De letter op het energielabel wordt bepaald door de verduurzamende maatregelen die reeds zijn getroffen voor de woning. Een koper of huurder kan door middel van het energielabel dus direct zien hoe energiezuinig de woning is. Dit is waardevolle informatie, omdat een energiezuinig huis beter is voor het milieu en goedkoper is om in te wonen. Een duurzaam huis is daarom inherent aan een beter energielabel.

Stapels muntjes met kleine boompjes erop en een wit huisje met de energielabels

Waarom je woning verduurzamen?

Naast de voordelen voor het milieu kun je er door je woning te verduurzamen ook financieel flink op vooruit gaan. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de hoogte van het energielabel een grote invloed heeft op de verkoopwaarde van een huis. Los van waardevermeerdering van je woning zorgt verduurzaming ook voor een lagere energierekening. Dat is een win-win voor de lange termijn.

Natuurlijk is woning verduurzaming niet gratis. Toch is het de moeite om het rekensommetje te maken. De kosten van een verduurzaming zijn vaak vele malen lager dan de besparing (en winst) die het op termijn oplevert. Daarnaast staan woningen met lage energielabels aanzienlijk langer te koop dan woningen met een A-, B- of C-label. Het beste energielabel (A++++) behaal je met een geheel energieneutrale woning. In deze gevallen wek je zelf de energie op die je nodig hebt voor de verwarming, warm water en elektrische apparaten.

Welk energielabel heeft mijn huis?

Weet jij nog niet welk energielabel je huis heeft? Label-UP heeft een gratis tool ontwikkeld waarmee jij zelf je energielabel kunt checken.

Let op: je moet nog wel een definitief energielabel aanvragen op het moment dat je je huis gaat verkopen/verhuren

Man en vrouw zitten op de grond in woonkamer en kijken naar een laptop

Wat valt onder verduurzaming?

Het verduurzamen van een woning houdt in dat er maatregelen worden genomen om het energieverbruik van de woning terug te brengen en de woning milieuvriendelijker te maken.


Maatregelen die vallen onder woning verduurzaming zijn bijvoorbeeld:

  • Het verbeteren van de isolatie van muren, gevels en daken;
  • Het installeren van een warmtepomp of zonnepanelen;
  • Warmteverlies via ramen en deuren terugbrengen.

Advies over het verduurzamen van je woning

En zijn heel veel manieren om je woning te verduurzamen. Om te beginnen is het belangrijk om te kijken naar de isolatie van je woning. Bij een goed geïsoleerde woning blijft de warme lucht binnen, waardoor je minder hoeft te verwarmen. Aan de andere kant blijft het in warmere periodes ook langer koel in de woning. Dat scheelt weer kosten voor airconditioning. Verschillende manieren van isolatie zijn:

  • Spouwmuurisolatie;
  • Gevelisolatie;
  • Dakisolatie;
  • Vloerisolatie (eventueel in combinatie met vloerverwarming aan te leggen).

Wat meer ingrijpende manieren om je huis te verduurzamen zijn bijvoorbeeld:

  • Zonnepanelen;
  • Ramen, kozijnen en deuren isoleren;
  • Duurzame warmte (door middel van een warmtepomp of zonneboiler).
Dak van een vrijstaande woning met zonnepanelen, omringd door groene bomen

Energielabel in woningwaardering

Meerdere onderzoeken wijzen uit dat de hoogte van het energielabel een grote invloed heeft op de verkoopwaarde van je huis. De waardestijging van een woning kan door een groen energielabel zelfs oplopen tot 16%. Daarnaast verkopen gunstig gelabelde A-woningen tot wel 80 dagen sneller, in vergelijking tot een woning met een D-label. Ben je benieuwd naar wat voor woning type je hebt en wil je graag weten wat voor energielabel jouw woning heeft, zodat je eventueel naar woning verduurzaming kunt kijken? Plan een afspraak met LabelUP! We helpen je graag op weg.

Nog geen energielabel?

Ben jij ook van plan te verduurzamen en wil je graag weten hoe je er nu voor staat? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. De inspecteurs van Label-UP staan voor je klaar om je woning te inspecteren. Maak gemakkelijk online een afspraak en plan samen met een van onze medewerkers een moment in dat jou uitkomt. Het is ook mogelijk om het contactformulier in te vullen. Dan bellen wij je terug om een afspraak te maken.

Verduurzamen met LabelUP?

We bieden adviestrajecten aan om je te helpen je woning tegen minimale kosten naar een Energielabel A te brengen. Goed voor de planeet en je portemonnee. Meer weten over hoe onze woning verduurzaming service in z’n werk gaat?

Energielabel aanvragen via LabelUP
Portret van Rick van Bee, EnergiePrestatie-adviseur
Ik sta voor je klaar

Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.