Label-UP logo

Bouwbesluitberekeningen

Bij een omgevingsvergunningsaanvraag voor de bouw van een nieuw gebouw - zoals een woning of kantoor - dient er aangetoond te worden dat het bouwplan voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit 2012. Label-UP kan daarbij helpen

Bouwbesluit 2012

Een bouwplan voor een bedrijfspand of woning wordt vaak opgesteld door het tekenbureau en/of de architect en dient vervolgens nader onderbouwd te worden met de bouwbesluitberekeningen om aan te tonen dat er wordt voldaan aan de eisen van het Bouwbesluit 2012. Het gaat hierbij specifiek om de volgende berekeningen:

1.      Oppervlakte GBO/VG toets – NEN 2580;

2.      Daglichtberekening – NEN 2057;

3.      Ventilatieberekening – NEN 1087;

4.      Spuiventilatieberekening – NEN 1087.

Man op ladder installeert spouwmuurisolatie in woning
Verwarming close-up

Wat is een bouwbesluitberekening?

De bouwbesluitberekening is de verzamelnaam voor de voornoemde vier toetsen. Deze vier toetsen zijn standaard en waarmee kan worden aangetoond dat het bouwplan van de woning- en of utiliteitsgebouw voldoet aan de eisen van het bouwbesluit. Het is raadzaam om eerst de bouwbesluitberekeningen uit te laten voeren alvorens de architect het bouwplan nader uit gaat werken, om onnodig dure aanpassingen door de architect te voorkomen.

Bouwplantoetsing

– BENG & MPG-berekeningen

Als onderdeel van de omgevingsvergunningsaanvraag dienen de bouwbesluitberekeningen ingediend te worden tezamen met de BENG- en de MPG-berekening. De BENG-berekening geeft de energieprestatie van het gebouw aan (hoe energiezuinig de woning is) en de MPG-berekening geeft de milieu belasting van het gebouw aan (wat voor materialen zijn er gebruikt bij de bouw en wat is de belasting daarvan op het milieu).

De vier bouwbesluit berekeningen, de MPG- en MPG-berekening tezamen vormen een essentieel onderdeel van de omgevingsvergunningsaanvraag. Label-UP helpt jullie graag bij het doorrekenen van het bouwplan.

Klein houten huisje met een gebreide sjaal om en wollen muts op

Bouwbesluitberekening aanvragen

Label-UP helpt je graag bij het opstellen van de bouwbesluitberekeningen voor het bouwplan. De benodigde informatie hiervoor is:

  • Plattegronden;
  • Doorsneden;
  • Gevelaanzichten;
  • Detailtekeningen;
  • Constructietekeningen.

De tarieven excl. BTW voor de bouwbesluitberekeningen zijn als volgt:

Appartement

235

Eengezinswoning < 150m²

265

Eengezinswoning 151-250m²

295

Eengezinswoning > 250m²

325

Laagste prijsgarantie

Binnen 5 werkdagen in huis

Verplicht voor omgevingsvergunning

Vanaf €235,- excl. BTW

Wanneer de bouwbesluitberekeningen gecombineerd worden met de BENG- en/of de MPG-berekeningen, dan hanteren wij combinatiekortingen. Kijk daarvoor snel bij combinatiekorting bouwplantoetsing.

Bouwbesluitberekening aanvragen

Vul dit formulier in en dan nemen wij zo snel mogelijk contact op voor je aanvraag

Door dit formulier in te dienen ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacy policy.

Portret van Rick van Bee, EnergiePrestatie-adviseur
Ik sta voor je klaar

Heb je een vraag? Bel gerust tussen 09-17u.

Deze site gebruikt functionele, analytische en tracking cookies en externe scripts om je beleving te verbeteren. Meer info.